Juntin ylimenokausi

Kisakausi 2015 ja samalla koko vuosi on elettyä elämää ja menneen kauden yhteenvedot alkavat olla kirjoissa ja kansissa. Tällä hetkellä Juntin mielessä ruksuttaa jo kuumeisesti tulevan kesän koitokset, niiden tavoitteet, sekä tavat joilla tavoitteet on mahdollisuus saavuttaa. Tästä innoittautuneena ajattelin hieman avata ajatuksia siitä, kuinka pimeät talvikuukaudet pitäisi junailla, jotta ensi kesänä ollaan taas entistä paremmassa iskussa. Lyhyen empiirisen tutkimuksen myötä on helppo sanoa, että porttiteoria pitää paikkansa; myös ensi kesäksi pitää saada jotakin uutta ja jotakin vähän pidempää. Tämä vaikuttaa tietysti myös talvikauden harjoitteluun ja kevään valmistautumiseen.

 

Kesän tavoitteet

 

Junttien strategian ja voimassaolevan toimintasuunnitelman mukaisesti ensi kesän lajivalikoimaan ei mahda tulla kovinkaan suuria muutoksia. Kuviokellunnan ja rytmisen kilpavoimistelun sijaan myös tulevana vuonna keskitytään enimmäkseen polkujuoksuun, suunnistukseen, rogainingiin, seikkailu-urheiluun ja niitä tukeviin kilpailumuotohin. Myös triathlonin aseman vahvistamista on väläytelty. Innokkammat meistä ovat kerenneet jo hakkaamaan ”ilmoittaudu” -nappia ja varmoja, tai ainakin lähes varmoja tapahtumia ovat muunmuassa:

 

  • Salpaus Rogaining
  • NUTS Karhunkierros
  • Jukolan viesti
  • NUTS Ylläs-Hetta
  • Joroisten Finntriahtlon
  • (Retki Rogaining)

 

Näiden lisäksi omien kulmakuntien pikkukisat kuuluvat luonnollisesti suunnitelmiin sen mukaan miten kalenterit antavat myöden. Joka tapauksessa myös tulevana suvena pinkki-mustaa ananasta viuhuu kattavasti pitkin Suomen-niemeä!

 

Kesällä pitäisi kisata; mitä nyt?

 

Talvi on monessa mielessä haastavaa aikaa harjoitella, kun on kylmää, pimeää, märkää, tylsää, masentaa ja nälkäkin on.. näitähän löytyy. Vaikka poluille ei lenkkareissa pääse, niin suomen talvi tarjoaa loistavat puitteet monen tyyppiseen harjoitteluun, joista hiihto lie kaikkein luonnollisin vaihtoehto juoksemiselle. Toki talvella myös pystyy juoksemaankin ja oikeilla varusteilla lenkille pääsee lähes säällä kuin säällä. Jos aivan välttämättä haluaa pysytellä pois lumen ulottuvilta, niin loistavia harjoittelumahdollisuuksia löytyy niin punttisaleilta, uimahalleilta ja nykyään on myös tarjolla lukematon määrä erilaisia jumppatunteja. Pääasia, että tekee jotakin.

 

Omalta osaltani talven harjoittelu perustuu hiihto-juoksu-puntti -rungon ympärille. Tätä on hyvä täydentää yhdellä viikottaisella kuntonyrkkeilytunnilla, mikä tuo mukavaa vaihtelua muun treenaamisen ohella. Hiihtotyyleistä perinteinen on se päälaji, mutta ongelmakeleillä on mukavampi kaivaa luisteluvehkeet hyllyltä matkaan. Perinteinen siksi, että tavoitteena olevat massahiihdot järjestetään vain perinteisellä. Talvikauden ylivoimainen kohokohta koittaa maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina kun Sälenissä polkaistaan käyntiin suuri ja mahtava Vasaloppet. Tuota ennen on varmaankin syytä käydä kotimaassa yksi tai kaksi hiihtokisaa pohjille. Vasaloppetissa on käytössä nk. seedning -järjestelmä, joten kilpailutuntuman lisäksi kotimaan kisoilla voi parantaa omaa lähtöpaikkaa merkittävästi. Vajaan 16000 hiihtäjän massalähdössä on aika suuri merkitys sillä, lähteekö letkan kärki- vai häntäpäästä. Jo yhdenkin lähtökarsinapykälän parannus voi tehdä loppuajassa pari kymmentä minuuttia.

 

vasaloppet-start
Kuva: www.thelocal.se

 

Hiihtokisojen takia ei välttämättä ole tarvis lähteä merta edemmäs kalaan, vaan myös kotimaisemien kattava massahiihtotarjonta mahdollistaa kisaamisen niin perinteisen- kuin vapaan hiihtotyylin ystäville. Keskeisimipiä tapahtumia pääsee vertailemaan vaikka hiihtoliiton nettisivuilta.

 

Harjoittelun rytmitys

 

Jokaisella on oma tapansa rytmittää harjoitteluaan ja niin myös Junteilla. Omalta osaltani vuosikello käynnistyy normaaliin tapaan, eli tammikuu ja helmikuun alku pudotetaan painoa ja treenaillaan pääasiassa peruskestävyysalueella ja lähempänä tärkeitä hiihtokilpailuja lisätään tehoja reippaasti ja panostetaan enemmän lajivoimaharjoitteluun. Tasatyönnön osuus pysyy luonnollisesti korkealla koko harjoituskauden ajan. Pidempiä peruskuntolenkkejä tehdään myös juoksemalla. Hiihtokauden loputtua siirrytään enemmän juoksuhommiin ja peruskuntolenkkeilyn lisäksi otetaan harjoitusrunkoon mukaan kaksi laadullista harjoitusta per viikko. Viime kaudesta erittäin toimivaksi osoittautunut harjoittelurunko tuskin tulee muuttumaan, vaan laadulliset harjoitukset tullaan edelleenkin tekemään Dr. Jack Danielsin teeseillä.

 

Loppuun Juntit haluavat toivottaa kaikille parempaa uuttavuotta, pitäviä suksia ja onnistumisen riemua talvikauden harjoitteluun!

 

Kesän koitoksissa tavataan.