33. Vaskoolihiihto Saariselällä

Talvelle oli tarkoituksena käydä yksi n. 50km rypistys lappu rinnassa. Pogosta jäi tänäkin vuonna välistä, vähän lähempää löytyi ihan sopiva koitos. Vaskooli on joka pitkäperjantaina hiihdettävä tapahtuma, jossa on kuusi eri sarjaa V/P60, V/P40 ja V/P20. Itse lähdin V60 sarjaan koettamaan kuntoani.

Saariselän ladut on tuttuja oikeastaan vain Kaunispään ja Kiilopään väliltä minulle ja suurin osa reitistä täysin tuntematonta. Parhaimmat nousut osui juuri tuolle tuntemattomalle puolelle. Eikä ne kylmäksi jättäneet vaan ottivat mehut jaloista täysin, mutta nöyrällä asenteella ne päästiin ylösasti ilman mitään totaali uupumista. Reitin profiili seuraavassa.

VaskooliProfiili

Hiihto muutenkin sujui oikein mallikkaasti ja sain ainakin voimani jätettyä ladulle. Luistoakaan ei voi moittia vaikka ei ollut porukan liukkain suksi, mutta omiin suksiin todella hyvä – ja kesti vielä loppuun asti! Muutamassa kurussa tosin tuntui luisto lakkaavan kuin seinään mutta onneksi ne ei kestäneet kovin montaa kilometriä. Loppuun koitin vielä kiriä mutta vatsalihakset kramppasi niin pahasti että piti heti höllätä ja nostaa selkää suoraksi. Eikö se silloin tarkoita aika optimaalista suoritusta vai olisko suolan puutetta? Ylsin sarjassani sijalle 23 ajalla 3.02:33, tämän päivän kunnolla en olisi mitenkään päässyt alle kolmeen tuntiin. Niin ja lapinlisäähän sarjalla on reilu 7.5km, kuten tarkkaavaisimmat reittiprofiilikuvasta pystyivät päättelemään 🙂

Miellyttävä reitti hiihtää vaikka rankka kaikin puolin. Tuonnehan saattaa vielä eksyä uudelleen ja suosittelen kyllä muillekin! Myös lyhyemmillä matkoilla reitti on varmasti hyvä eikä tarvitse kavuta Kiilopään yli 🙂 Pakko kyllä antaa pisteitä ilmapiirille ja ennenkaikkea juottopisteiden talkoolaisille. Siellä jopa juostiin hiihtäjien rinnalla jotta nämä saivat vauhdissa juomaa. Ei toki aivan kaikilla noin kiire ollut, ainakin itse maltoin pysähtyä. Jos jotain miinusta pitää antaa niin laduilla tuntui olevan muitakin hiihtäjiä ja osa jopa tuli kisailijoita vastaan, ei varmaan mikään miellyttävin valinta heille.