YLE:n uusi sarja: Juntit OK – Suuntana Louna-Jukola

Salassapitosopimus YLE:n kanssa raukesi tänään ja voimme paljastaa kevään jymypaukun!

YLE TV2:sen ja Kaukametsäläiset ry:n kanssa yhteistyössä tehty minisarja ”Juntit OK – Suuntana Louna-Jukola” kuvaa seuran valmistautumista Paimiossa 14.6.2015 kilpailtavaan Jukolan Viesti -suunnistuskilpailuun. Neliosaisessa sarjassa tutustutaan, miten suunnistusta päälajikseen harrastavan amatööriurheilijaseuran harjoittelukausi etenee kevään aikana.

Harrastuspohjalta toimivien suunnistusjoukkueiden toiminta on herättänyt jatkuvasti enemmän kiinnostusta mediassa. Sarjan tarkoituksena on tuoda kansalle tietoa suunnistuksesta ja sen harrastajakunnasta huippusuunnistuksen ulkopuolella, sekä herättää kiinnostusta lajin kokeiluun omatoimisesti. Sarjalla on näin ollen myös kansanterveydellinen näkökulma ja sen tuottajana toimii THL.

Sarjan esittäminen alkaa lauantaina 2.5.2015 ja seuraavat jaksot näytetään lauantaisin urheiluruudun jälkeen klo 19.10.

Jakso 1: Karttamatkalla Paimiossa

Ensimmäisessä jaksossa avataan hieman Juntit OK:n taustoja ja tutustutaan suunnistukseen lajina. Juntit pääsevät myös tutustumaan uuteen häiverasti-teknologiaan ja Louna-Jukolan kilpailukarttoihin Multiprint Oy:n tiloissa kartta- ja ratapäällikkö Marko Virran ohjaamana.

Kauko-ohjatusti maastoutuvat, Puolustusvoimien teknillisen tutkimuslaitoksen kehittämät häiverastit ovat uusi kokeilu Louna-Jukolassa. Häiverastien avulla voidaan varmistaa kilpailun tasaisuus kärkijoukkueiden osalta loppuun saakka. Pekka Variksen GPS-seurannan reaaliajassa lähettämä paikkatieto paljastaa, mikäli joku joukkeista on saamassa kohtuuttoman etumatkan, jolloin metsässä oleva häiverasti voidaan aktivoida hetkellisesti. Tämän ansiosta karussa oleva urheilija tekee ”varmistuskaarroksen” ja kilpailijat saavuttavat tai tarvittaessa jopa ohittavat kilpailun jännityksen kannalta liian ylivoimaisen joukkueen. Ratapäällikkö Virta ei halua paljastaa häiverastien tarkkaa määrää, mutta ne on asetettu ratojen varrelle niin, että niiden käytöstä ei aiheudu haittaa takaa-ajoasemassa oleville joukkueille.

Häiverasti aktivoituna (kuva: MTV3)
Häiverasti aktivoituna (kuva: MTV3)
Maistiainen Louna-Jukolan hajonnoista (kuva: Matti Tahvonen)
Multiprintin myyntipäällikkö Jaana Viitanen esittelee ykkösosuuden karttaa (kuva: Jukolan Viesti)
Multiprintin myyntipäällikkö Jaana Viitanen esittelee ykkösosuuden karttaa (kuva: Jukolan Viesti)

Kannattaa siis asettua television ääreen lauantai-iltaisin toukokuussa!

Teaserina vielä voisi mainita muutaman seikan tulevasta Jukola-maastosta karttojen perusteella. Ota valmistautumisessa huomioon seuraavat asiat:

  1. Kenkävalintana toimii parhaiten nastaton ns. ”lippaskenkä”, sillä alusta on kovapohjaista ja tasaista lähes koko matkan.
  2. Maastoon kannattaa varata mukaan oma juomareppu tai ainakin retkimuki, sillä juottopisteitä ei ole järjestetty.
  3. Otsavalaisinta ei tarvitse, sillä hankalimmat paikat on valaistu tehokkaasti, jotta aloittelijatkin pääsevät helposti kartalle.