Road to NUTS Karhunkierros 2015, part 1.

Kevään treenikausi huipentuu tänä vuonna Kuusamossa Rukalla järjestettävään NUTS karhunkierros polkujuoksutapahtumaan. Juntit OK onkin menossa mukana varsin hyvällä miehityksellä. Allekirjoittanut ja Tomi osallistutaan 53km:n sarjaan sekä Jussi ja Eetu 80km:n sarjaan. Tästä intoutuneena päätin aloittaa Road to NUTS karhunkierros blogisarjan johon olisi tarkoitus viikottain lisätä juttua valmistautumisesta kyseiseen kilpailuun. Tästä se lähtee joten tervetuloa mukaan!

Lisätietoja NUTS karhunkierroksesta voi käydä lueskelemassa tapahtuman kotisivuilta: http://nuts.fi/tapahtumat/karhunkierros/

Kevään aikana olisi tarkoitus myös osallistua muihinkin kilpailuihin. Pogostan hiihto on vielä vahvasti harkinnassa mutta Salpaus-rogaininkiin tulee ainakin osallistuttua. Salpaus-rogainingissa voidaan jopa olla mukana kahden joukkueen voimin.

Sitten itse asiaan. Aloitetaan vaikka omista taustoista. Polkujuoksuun hurahdin oikeastaan vuonna 2011 kun päätin ensimmäistä kertaa osallistua Kolilla järjestettävään vaarojen maratonille 15km:n sarjaan. Saman vuoden kesällä aloitin myös suunnistuksen harjoittelun ja siitä eteenpäin harjoittelu on pikkuhiljaa alkanut painottumaan kestävyysurheilun suuntaan. Kyseisen vuoden jälkeen onkin tullut juostua Vaarojen maratonin täysi matka 43km vuosina 2012 ja 2013 sekä Vuokatin 13 vaaran maraton 21km vuosina 2012 ja 2014 joten nyt on sitten aika lähteä kokeilemaan ensimmäistä polku-ultraa. Vielä en uskaltanut 80km matkalle ilmottautua mutta niin se vaan näyttää nälkä kasvavan syödessä joten saa nähdä tuleeko moiseen hulluuteen vielä lähdettyä mukaan joskus myöhemmin.

Tomin ja Eetun kanssa lähdössä vaarojen maratonille vuonna 2013
Tomin ja Eetun kanssa lähdössä vaarojen maratonille vuonna 2013

Tällä kertaa kirjailin exceliin 16 viikon mittaisen treeniohjelman jonka voi käydä lataamassa oheisen linkin takaa:

NUTS karhunkierros 2015 treeniohjelma

Ensimmäiset 4 viikkoa teen pelkästään pk treeniä ja siitä eteenpäin kuvioihin alkaa astumaan myös erilaisia kovempia vk harjoituksia. Viikosta 5 alkaen ohjelma mukailee juoksuforumilta löytyviä Maraton alle 4:00 ja 3:20 ohjelmia joita olen sitten yhdistellyt ja muokannut oman maun mukaan. Esimerkiksi huhtikuusta alkaen osa vk. treeneistä on korvattu suunnistuksella. Alkuvaiheessa teen ison osan treeneistä hiihtämällä ja juoksu lisääntyy sitä mukaa kun hiihtokelit alkaa huononemaan. Koskaan aikaisemmin en ole näin tarkkaa ohjelmaa suunnitellut kisoja varten enkä usko, että tälläkään kertaa tulen sitä täysin orjallisesti noudattamaan. Kevääseen kuitenkin mahtuu jos jonkinlaista menoa, työreissua, lentsua (toivottavasti ei) jne. joiden takia ohjelmaa joutuu muokkaamaan. Ideana kuitenkin on, että ohjelma toimii ns. ”ohjenuorana” treeneistä jotka viikon aikana olisi tarkoitus tehdä. Treenien pituuksia sekä treenipäiviä tulen myös muokkaamaan tuntuman mukaan. Tällä hetkellä kun ei voi tietää miten hyvin kroppa palautuu tuollaisista treenimääristä joten tarvittaessa voin ohjelmaa keventää tai miksei jopa koventaakin jos siltä tuntuu. Kevään aikana tulen päivättämään ko. tiedostoa jonne tulen merkkaamaan toteutuneet treenit. Tarkempaa dataa, jos jotakuta sattuu kiinnostamaan, voi käydä ihmettelemässä movescount tililtäni (ainakin niitä joihin muistan ottaa sykemittarin mukaan).

 

Seuraa Movejani osoitteessa

Ensimmäinen viikko treeniohjelmasta on nyt siis jo takana ja ensimmäisen viikon toteutuneet treenit näyttivät tältä:

Vk. vkp. pvm Treeni Kesto [h] Matka [km]
Viikko 1 ma 2.2.2015 Jouksu pk, keskisyke 134bpm 01:12:00 10,66
ti 3.2.2015 Kuntosali 01:15:00
ke 4.2.2015 hiihto pk, sykse 143bpm 01:00:00 11
to 5.2.2015 Kuntosali+sulkapallo 02:00:00
pe 6.2.2015 Lepopäivä
la 7.2.2015 Hiihto pk,syke 125bpm 02:05:00 23
su 8.2.2015 Palauttava lenkki, syke 128bpm 00:43:00 6

 

Viikkoon mahtui siis juoksua, hiihtoa, kuntosalia ja sulkapalloa. Kuntosalilla olisi tarkoitus jatkaa treenailua koko kevään koska uskon, että hyvä lihaskunto tukee kestävyysharjoittelua sekä ehkäisee loukkaantumisilta. Lihaskuntotreeneistäni voisin kirjailla lisää joskus myöhemmin. Tämä viikko mentiin siis melko matalilla sykkeillä ja viikon pitkä lenkki tuli heitettyä hiihtäen Kuopiossa Kallaveden jäällä. Pito oli huono mutta luistoa piisasi senkin edestä, joten koko matka tuli lykittyä tasatyönnöllä. Sunnuntaina tein palauttavan kevyen juoksulenkin jonka päälle tuli vielä venyteltyä sekä putkirullailtua kintut läpi. Jossain vaiheessa kevään aikana pitäisi varmaan myös hierojan plintillekin vääntäytyä. Seuraavat 3 viikkoa menee aika samantyyppisellä ohjelmalla peruskestävyyttä kehittäen ja siitä sitten homma kovenee.

Kallaveden jäällä.
Kallaveden jäällä.

Jos tulee jotain kysyttävää tai kommentoitavaa treeniohjelmaa tms. kohtaan niin ei muuta kuin viestiä kommenttikentään.