Road to NUTS Karhunkierros, part 4

Katsaus viikon treeneihin

 

Taas yksi viikko pulkassa ja tähän päättyy 4 viikon mittainen ”pk-kausi”. Kuluneen viikon treenit näyttivät siis tältä:

 

Toteutuma
Vk. vkp. pvm Treeni Kesto [h] Matka [km]
Viikko 4 ma 23.2.2015 cross circuit 01:00:00
ti 24.2.2015 juoksu pk, 139bpm 01:02:00 10,5
ke 25.2.2015 Juoksu pk, 136bpm 01:02:00 10
to 26.2.2015 Kuntosali+sulkapallo 02:00:00
pe 27.2.2015 Lepopäivä
la 28.2.2015 Lepopäivä
su 1.3.2015 Lepopäivä
Yhteensä 05:04:00 20,5

 

Kuten taulukon treeneistä voi huomata jäi tämän viikko suunniteltua kevyemmäksi. Menossa on siis neljäs viikko valmistautumista Karhunkierrokselle enkä tähän mennessä ole jättänyt välistä vielä yhtään suunniteltua treeniä. Päin vastoin viikottaiset treenimäärät ovat olleet hieman suunniteltua korkeampia. Koko viikon oli olo aika väsynyt ja torstaina aloin olla sen verran puhki, että muutaman päivän lepo teki hyvää. Viikon juoksut jäi siis tältä viikolta ainoastaan kahteen noin tunnin mittaiseen pk. lenkkiin. Ei tämä treenaaminen kuitenkaan omalta kohdaltani niin vakavaa ole ja on tärkeää kuunnella kevään aikana omaa kroppaansa ettei tule treenattua itseään tilttiin.

 

Viikonloppu menikin rattoisasti Asikkalassa Juntit OK ry:n vuosikokouksessa ja kerrankin saatiin koko porukka koolle. Ohjelmassa oli lauantaina pienimuotoiset mökkikilpailut joissa lajeina toimi mm. viestijuoksu, vauhditon pituushyppy, trivial pursuit jne. Oikein oli mukavaa hyvässä seurassa ja saatiinhan se kokouskin pidettyä. Tärkeinä asoina saatiin mm. päätettyä pankkitilin avaamisesta yhdistykselle sekä soviteltiin seurapaitoja joten Juntit OK:n jäsenet tulevat ainakin ensi kesän tapahtumissa erottumaan joukosta oman seuran asuissa. Jussi esitteli myös viimeisen päälle laaditun toimintasuunnitelman vuodelle 2015 joten tästä tulee vielä hieno vuosi.

 

Eetu hyppäämässä vauhditonta pituutta.
Eetu hyppäämässä vauhditonta pituutta.

 

Tämän viikon jälkeen alkaa ohjelmaan tulla enemmän kovempia juoksuharjoituksia joita pääsee toteuttamaan ainakin hyvin palautuneena. Aikaa NUTS Karhunkierrokselle on vielä 12 viikkoa joten tästä eteenpäin ohjelma alkaa noudattaa hieman modattuna yhdistelmää Juoksuforumilta löytyvistä maraton alle 4h ja 3:20h ohjelmista.

 

Koko ohjelma toteutunein treenein voi ladata osoitteesta http://1drv.ms/1F1HHxs

 

Kevät on ilmeisesti saapunut Etelä-Suomeen ja olenkin vähän harmitellut kun hiihtämään ei enää oikein pääse kelien puolesta. Tai ehkä pääsisi mutta en ole viitsinyt alkaa liistereiden kanssa pelaamaan enkä myöskään omista pitopohjasuksia jotka soveltuisivat näille keleille. Näillä näkymin vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä, että ilmottautuisin enää Pogostan hiihtoon koska harjoittelemaan ei kunnolla pääse enkä usko, että kelit itse kilpailuissakaan tulee olemaan kovin kummoiset. Positiivistahan tässä on, että tulee enemmän keskityttyä juoksemiseen mutta hiihto toisi mukavaa vaihtelua harjoitteluun. Kosteassa leudossa kelissä on tosin mukava heittää juoksulenkkiä ja kohta ei varmaan tarvitse enää edes jäätiköillä liukastella.

 

Lenkkibaanaa
Lenkkibaanaa

 

Varusteurheilua

 

Liukastelusta saakin hyvän aasinsillan varustelukierteeseen koska tänä talvena en ainakaan itse ole joutunut  sitä harrastamaan. Salaisena aseena ovat toimineet Salomonin SpikeCrossit joihin tuli investoitua viime vuoden lopulla. Näillä kengillä olisi myös tarkoitus lähteä valloittamaan Karhunkierroksen polkuja. Ainakin itse olen huomannut, että hyvin on pärjännyt esim. Vaarojen Maratonilla ilman nastojakin mutta Karhunkierroksella tulee maa olemaan vielä sen verran jäässä, että nastoista on varmasti apua.

 

WP_20150216_19_50_15_Pro

 

 

Spikecross on nastoitettu versio SpeedCross maastojuoksukengästä josta itselläni on jo usean vuoden positiiviset kokemukset. Speedcrosseilla on tullut juostua useampiakin polkujuoksukilpailuja ilman minkäänlaisia ongelmia. Yhtään rakkoa en ole niillä vielä onnistunut jalkoihini hankkimaan. Speed/Spikecross on aika kapealestinen, karhealla kuvioinnillla ja hyvällä vaimennuksella varustettu maastojuoksukenkä. Mikäli tulisi juostua puhtaasti poluilla riittäisi hieman vähempikin vaimennus koska vaimennus tekee pohjasta paksuhkon. Mikäli haluaisi enemmän tossumaisen maastokengän voisi S-lab Sense Ultra olla hyvä vaihtoehto. Hyvästä vaimennuksesta on kuitenkin apua mm. rogaining kilpailuissa koska niissä edetään välillä pitkiäkin matkoja teitä pitkin. Vaikka pohjan kuviointi on hyvin karhea en ole havainnut pohjan kuvioinnista aiheutuvaa painelua jalkapohjissa vaikka tulisi juostua pidempiäkin matkoja kovalla alustalla. Nastamallissa olen havainnut, että mikäli alusta on kova esim. jäätä tai asvalttia niin nastat tuntuvat pohjan läpi jalkapohjissa.  Tosin eipä näitä kenkiä ole kovalle alustalle tarkoitettukaan ja talvella lumi pehmentää alustaa sen verran, että nastojen painelua jalkapohjissa en ole huomannut talven lenkkien aikana. Nastojen ansiosta kuitenkin pito on ollut erinomainen liukkaalla alustalla. Keväämmällä pääsee sitten testaamaan miten kenkä toimii maastossa ja miten pitoa riittää kallioisella alustalla.