Road to NUTS karhunkierros, part 3

Sitä ollaan taas yhtä viikkoa lähempänä kohti karhunkierrosta ja aika päivittää kuulumisia. Nopeasti nämä viikot vierii ja kolme viikkoa on nyt valmistautumista takana. Nyt on alkanut huomata, että kun harjoittelu on järjestelmällistä ja viikon aikana tekee suunnitellut treenit niin juoksukunto on lähtenyt heräilemään talviuniltaan. Normaalisti ”ylimenokautena” tulee kyllä treenattua lähes yhtä paljon tunteina mutta treenit painottuvat helpommin kuntosaliin, kevyempiin lenkkeihin tai toiminnalliisiin treeneihin. Muutamana iltana kun väsyneenä on päässyt töistä kotiin on kyllä ”kehtuuttanut” lähteä lenkille tai hiihtämään ja mieluummin olisi jäänyt kotiin katselemaan sarjoja netflixistä ja laittamaan ruokaa, mutta kun suunnitelma on kerran tehty niin sitähän sitten noudatetaan.

 

Päämääristä motivaatiota treeniin

 

Olenkin vuosien varrella huomannut omalta kohdaltani, että mikäli haluaa saada oikeaa tulosta aikaan niin salikunnon tai juoksun osalta on harjoittelulla aina oltava jokin päämäärä ja suunnitelma sen saavuttamiseksi. Tällä kertaa päämääränä toimii tulevat kesän koitokset ja joskus vuosia sitten motivaattorina esim. kuntosalitreeneihin saattoi olla jonkin voimatason saavuttaminen. Siksi suosittelenkin jokaista joka oikeasti haluaa kehittyä vaikkapa maastojuoksussa asettamaan omalle tasolleen sopivan päämäärän ja heittämään rohkeasti ilmoittautumisen sisään johonkin tapahtumaan. Esimerkiksi lähes kaikista maastojuoksukilpailuista löytyy kyllä sopiva taso jokaisen kuntotason mukaan.Mikäli homma alkaa enemmän kiinnostamaan niin seuraavana vuonna voi aina ilmoittautua johonkin rankempaan sarjaan. Hyvän kestävyyden kehittäminen vie vuosia ja kilpailut sekä niihin valmistautuminen vievät kuntotasoa eteenpäin vuosi vuodelta.

 

Sopivia kilpailuja voi käydä vaikka bongailemassa juntit.net:n tapahtumakalenterista.

 

Omalta kohdaltani harrastus alkoi vuonna 2011 jolloin osallistuin ensimmäisen kerran Vaarojen maratonin 15km:n sarjaan. Seuraavana vuonna asetin tavoitteeksi päästä kunnialla läpi täyden 43km:n matkan, kolmantena oli tavoitteena parantaa edellisvuoden aikaa ja nyt sitten ollaan matkalla kohti ensimmäistä ultramatkaa. Oman harjottelun runkona olen käyttänyt juoksuforumilta löytyvää maratonohjelmaa. Ensimmäisena vuonna kun valmistauduin täydelle Vaarojen maratonille treenasin ”maraton läpi” ohjelman mukaan, toisena vuotena alle 4h:n ohjelmalla ja tämän kevään koitokseen olen yhdistellyt allle 4h:n sekä alle 3:20 ohjelmia. Mikäli tähtää maastojuoksukilpialuihin on kuitenkin muistettava, että harjoittelu pitäisi olla lajinomaista eli suuri osa juoksulenkeistä olisi hyvä tehtä maastossa.

 

 Kuluneen viikon treenit

 

Sitten tämän kuluneen viikon treenihin. Treenit ovat edenneet aika pitkälti edellisviikkojen kanssa samaa rataa ja viikon toteutuneet treenit näyttivät tältä:

 

Vk. vkp. pvm Treeni kesto [h] Matka [km]
Viikko 3 ma 16.2.2015 cross circuit 01:00:00
ti 17.2.2015 Juoksu kevyt palauttava, syke 134bpm 00:38:40 5,8
ke 18.2.2015 Hiihto, syke 143bpm 01:05:00 13,9
to 19.2.2015 Lepopäivä
pe 20.2.2015 Kuntosali 01:15:00
la 21.2.2015 Juoksu pk. 128Bpm 01:09:00 10,1
su 22.2.2015 Juoksu pk, 143bpm 01:47:00 17,3
Yhteensä 06:54:40 47,1

 

Viikko lähti käyntiin perinteisesti Gentain Cross Circuit tunnilla. Ohjelmassa oli mm. jalkakyykkyä ja kun kintut olivat hieman tukkoisen tuntuiset edellisen viikonlopun juoksusta/hiihdosta päätin ottaa tiistaille palauttavan lenkin, jonka päälle venyttelin hyvin ja putkirullailin jalkojen lihakset läpi. Putkirullailua voin suositella lämpimästi jokaisen juoksijan lihashuoltoon. Itse olen käyttänyt aikanaan pilateskaupasta hankkimaani melko kovaa vaahtomuovista rullaa.

 

WP_20150224_20_10_17_Pro

 

Tuon päällä kun rullailee jalkoja niin saa mukavasti kuonakertymät sekä lihasjumit liikenteeseen. Ohjeita erilaisiin rullailutekniikoihin on netti pullollaan joten siitä vain kokeilemaan. Muilta osin viikko eteni varsin mukavasti treenien osalta.  Keskiviikkona kävin hiihtämässä ja pikkuhiljaa alkaa siihenkin hommaan vauhtia löytymään. Hiihtelin Lahden stadionilta Tapanilaan ja siellä pari lenkkiä 3km:n kilpalatua ja takaisin.

 

Lahden mäkihyppyrit
Lahden mäkihyppyrit

 

Viikonloppu vierähti Kuopiossa ja perjantaina kävin treenaamassa Niiralan uimahallilla vähän lihaskuntoa. Lauantaina tein kevyemmän n. 10km:n pk lenkin. Viikko huipentuikin sitten 17km:n kimppalenkkiin Eetun kanssa. Juostiin Toivalasta Kuopion lentokentälle ja ysitien vierusta takaisin. Tällä kertaa sää ei suosinut junttia vaan lunta tuli taivaan täydeltä ja tuuli vihmoi sen 6m/s:ssa. Matkalla tuli kuvailtua vähän videotakin ja katsotaan saadaanko siitä pikku pätkä jossain vaiheessa muidenkin ihmeteltäväksi. Saatiin kuitenkin lenkki heitettyä ja mukavahan tuo oli kimpassa taas juoksennella. Siihen olikin hyvä päättää treeniviikko ja suunnata kotimatkalle kohti Lahtea.