Louna-Jukola 2015

Vuoden 2015 Jukolan Viesti, eli Louna-Jukola, kilpailtiin 13.-14.6. Paimiossa. Jo vuoden alussa joukkue asetti tavoitteekseen 500 parhaan joukkueen joukkoon sijoittumisen. Tavoite olisi kova, mutta hyvällä ja tasaisella suorituksella täysin saavutettavissa. Toissijaisena tavoitteena oli myös päästä ensimmäistä kertaa suorittamaan koko kilpailu viestinomaisesti – eli niin, ettei yhteislähtöön jouduta muiden kuin ensimmäisen osuuden osalta.

 

Jukola-fiiliksen hakemista ja etukäteis-spekutusta

 

Joukkueen etuosasto saapui Paimioon jo hyvissä ajoin perjantaina haistelemaan fiilistä paikan päällä. Jukolan tunnelma oli hyvin aistittavissa myös ennen varsinaista tapahtumapäivää ja kilpailukeskuksessa kaikki oli niin kuin Jukolassa on ennenkin ollut. Telttakyliä oli muodostettu kilpailukeskuksen lähettyville (joskin hieman totuttua kauemmas) ja muutenkin infra noudatti tuttua kaavaa. Kovakuntoisen näköiset herrasmiehet ja neidot kirmasivat vielä viimeisiin treeneihin lähistön harjoitteluradoille. Kyllä – se oli suunnistajan Joulu jälleen kerran – ja oli sitä odotettukin!

 

Isännän slaikka pystyssä uutuutta hohkavan PJ-teltan vieressä
Isännän lippu ts. ”slaikka” pystyssä uutuutta hohkavan PJ-teltan vieressä

 

Tuttuun tapaan tehtävälistalla oli joukkuemateriaalin nouto info-pisteestä, pikainen tarjousten metsästys kaupoissa, sekä majoituksena tälläkin kertaa toimineen puolijoukkueteltan viimeistelyt pohja-pressuilla ja viimeisillä kiristyksillä. Vielä uutuutena isännän lippu salkoon. Kas näin, Jukola oli otettu haltuun!

 

Ennen Jukolan viestin lähtöä oli vuorokausi aikaa vielä mehustella tunnelmaa myös sosialistisessa mediassa, jossa NOKittelua oli havaittavissa puoleen ja toiseen. Erityisesti Tuuripellet iskivät etukäteis-spekutukseen löylyä, sillä kilpailussa tultaisiin painimaan samassa sarjassa. Panokset olivat kovat: Junttien pitäisi säilyttää katkeamaton voittoputki Tuuripelleistä – hinnalla millä hyvänsä.

Juntit OK valmiina taistoon. Onneksi poseerauskyvyt eivät vaikuta kilpailutuloksiin.
Juntit OK valmiina taistoon. Onneksi poseerauskyvyt eivät vaikuta kilpailutuloksiin. Kuva: Eetu Pekkanen
Ajokoirat, Team SOSE ja NOT-OK PKS SK olivat valmistautuneet vahvasti viestintätoimintaan paikan päällä ja päivityksiä  joukkueiden tilanteesta, kilpailussa ja sen ulkopuolella, sai seurattua lähes reaaliaikaisesti. Juntit eivät pystyneet tällä kertaa aivan samaan, mutta faneille ja kanssamielisille tarjoiltiin kuitenkin päivityksiä ns. ”oman toimen ohella” niin pitkään kuin mediavempeleissä sähköä riitti. Lauantain aikana jaettiin myös Jukola-kuntoon -haasteen palkinnot Twitter-seurantaan osallistuneille.    


1. osuus – Elkki

Ensimmäisen osuuden tärkeys oli jälleen tiedostettu ja lievää jännittämistä oli lähtövaatteen olla havaittavissa. Ennen oman paikan etsimistä kävin mutkan alkuviitoituksen päässä, tai niin pitkällä kun tässä vaiheessa oli mahdollista. Kun starttilinjat oli mietitty, oli aika asettua rivistöön omalle paikalle nauttimaan lähdön tunnelmasta.

 

Paukusta lähdettiin reipasta kyytiä liikkeelle ja oma paikka jonosta alkoi löytyä jonkun matkaa lähtönumeroa paremmilta sijoituksilta. Hyvävauhtista etenemistä riitti aina viimeiselle kallionystylle ennen ensimmäistä rastia, mutta siitä ne vaikeudet alkoivat. Ykköselle reilu koukku, samoin neloselle ja kaikki siltä väliltä kohtalaisen epävarmaa tekemistä. Hermostuminen sai oikean kliimaksinsa rasteilla 11 ja 12, jonka jälkeen virhesaldo alkoi olla 20 minuutin luokkaa. Siihen loppui kiire ja hätäily. Loppu tulikin, yllätys yllätys rennosti ja kohtalaisen varmalla suunnistuksella. Valitettavasti tässä vaiheessa enää minimoitiin jo aikaan saatu tappio, mikä onnistuikin vähintään kohtalaisesti. Valitettavasti koko rata lasketaan ja Juntit löytyivät avauksen jälkeen ynnä muut -sijoilta.

2. osuus – Lauri

Toisen osuuden tämän vuoden Jukolassa juoksi seuran juniorityön uusin tuotos sekä samalla perusdraftin ulkopuolelta hankittu Lauri. Hiihto- ja normaalisuunnistusta kilpailumielessä harrastava oululainen oli otettu kutsusta taistelemaan Junttien rivistössä.

 

Kakkososuudelle päästiin valitettavasti lähtemään odotettua pidemmältä takamatkalta, mutta Laurin toistakymmentä menestyksellä suoritettua Jukolaa loivat hyvät lähtökohdat takaa-ajolle. Varmana yösuunnistajana tunnettu Pyrytien Zorro hyökkäsi varmalla otteella kohti radan ensimmäisiä rasteja. Selkeällä ja tasaisella etenemisellä poimittiin hyvän matkaa kolmattasataa sijaa sijoitusta ylöspäin, vaikka mukaan mahtuivat ne kaksi pakollista virhettäkin. Näistä kertyi tappiota vaivaiset 4 minuuttia.

3. osuus – Jyrki

Suurena jännittäjänä tunnettu Jyrki notkui vaihtopuomilla kolmatta osuutta odottaen, mutta tällä kertaa siinä ei ehtinyt pahemmin jännittämään kun Lauri tuli noin 10min aiemmin kuin olin itse ajatellut. Kaiken hämmästyksen keskellä piti ottaa suunta kohti K-pistettä ja yrittää samalla jotenkin saada ajatukset suunnistukseen. Alukuun tuli lähdetty todella varovaisesti, koska maastokokemusta tälle vuotta oli hävyttömän vähän. Aivan nappiin ei ekat rastit menneet ja varsinkin toiselle rastille oli aika epävarma veto. Varsinaiset pummit tuli sitten rasteille 7. (4min) ja 12. (7min) joista jälkimmäisellä korjasin vielä väärään suuntaan – harmittaa vietävästi kun tiesin ettei kuvioraja ennen rastia täsmännyt muttei ollut malttia rauhoittaa tilannetta ajoissa. Kaikista tyhmin virhe tuli sitten rastin 21 jälkeen kun lähdin tietä väärään suuntaan jossa kului 3min ylimääräistä.

 

Tuon virheen ja sitä seuranneen harmituksen korjasin kiristämällä tahtia joskin aiemmasta oppineena otin pienipiirteiset rastien lähestymiset maltilla. Loppu kulkikin oikein mallikkaasti, joskin maasto helpottui huomattavasti. Jaloissakin oli riittävästi paukkuja, ainakin enemmän kuin kilpaveljillä sillä sain tulla lopun aikalailla itsekseni. Omaa mieltä lämmittää kovasti 22-23 välin sija 6/562. Muutoinkin suunnistus tarjosi paljon positiivista ja nautin tuosta maastosta – oli ainakin riittävästi luettavaa! Osuus-ajaksi tuli 2:18:16 ja sijoitukseksi 656/1680.

 

Kartta & Reitti: http://junt.it/1GPk5iW

4. osuus – Tipi

Koko lopputalven ja kevään osalta huonosti sujunut valmistautuminen kruunattiin lopuksi vielä kuumeella alkuviikosta, joten oli pakko lähteä nöyrin mielin metsään. Tavoitteena oli kipittää korkeintaan hieman ”ylikovaa”, jos alusta on hyvää, mutta muuten mennä vain mahdollisimman tarkasti omaa suoritusta, ilman virheitä. Melkein tässä onnistuinkin.

 

Varsinaisia pummeja ei tullut, ainakaan oma taitotaso huomioon ottaen, mutta 3-4 hieman mielenkiintoista reitinvalintaa kyllä onnistuin tekemään. Yleisesti ottaen suunnistus sujui ja onnistuin tekemään haastavammillakin väleillä ”telkkä pönttöön” -tyyppisiä suorituksia, mutta tossu ei missään nimessä ollut syönnillään. Rasteilla 2-4 kurvailin varmuuden vuoksi pidempiä pätkiä polkuja ja helpompaa maastoa pitkin, sillä kuulin Lapin Veikkojen Venloilta, että kartan vihreä on paikka paikoin todella vihreää myös maastossa. Rastivälillä 14-15 mies tummui hetkeksi ja pikainen reitinvalinta osoittautui melkoiseksi mutkaksi, jota piti WTF-fiiliksin hetken aikaa matkalla tuumata. Lopulta pääsin maaliin ajassa 1:21:11, oman osuuteni sijalla 804.

 

Kartta & reitti: http://junt.it/1MHDDWv

5. osuus – Juse

Tämän vuoden Louna-Jukola olikin osaltani jo kymmenes Jukola; sitten 2002 Asikkala-Jukolasta alkaneesta Jukola taipaleesta. Valmistautuminen tämän vuoden Jukolaan ei ollut paras mahdollinen, sillä torstaina päättyneet 8 päivän kertausharjoitukset hieman söivät viimeistelyä. Tästä syystä teimme myös Eetun kanssa vaihdon juoksujärjestykseen.  Pientä jännitystä oli siis havaittavissa ennen starttia mutta se kuuluu asiaan.

 

Starttini lähestyessä vesisade senkuin yltyi, mutta puomilla odottaessa olo alkoi jo kummasti rauhoittua. Alkumatka sujui varsin hyvin ja vasta kuudennelle rastille tuli vastaan ensimmäinen varsinainen reitinvalintapähkäily, jossa oli pientä hapuilua havaittavissa. Rasti 8 oli sitten varsin kinkkinen, ja tulikin varmaan kolme rastia käytyä katsomassa ennenkuin oma löytyi. Yksin sitä ei tosin tarvinnut etsiä. Seuraavat rastivälit sujuivat hyvin ja tuntui, että jaloista löytyi hyvin voimaa ja pystyi painelemaan hyvää vauhtia. Viidenneksi viimeisellä rastilla, jonne lähdettiin juomapisteen kautta, tulikin sellainen musta hetki, eli ajatus hieman karkasi koska rastiväli näytti helpolta ja siinä tulikin tuherrettua melkein 5 minuuttia ylimääräistä. Loppu sujui sitten varsin mallikkaasti ja fiilis maalissa luonnollisesti mahtava.

6. osuus – Eetu

Jusen neuvojen mukaisesti yritin ottaa alun tarkasti. Ihan hyvästä neuvosta huolimatta tein ykköselle reissun pahimman pummin. Viitisen minuuttia piti pörrätä sinällään helpon rastipisteen kimpussa – ei tainnut pää vielä pysyä jalkojen mukana. Vähän samassa hengessä menikin koko radan ensimmäinen puolikas, haastavia rastipisteitä ei oikein malttanut lukea tarpeeksi tarkasti. Useammalla rastilla tulikin käytyä väärällä hajonnalla, mutta aivan katastrofeja ei onneksi päässyt syntymään.

Vähitellen itseluottamus kuitenkin kasvoi ja sain humpan juonesta taas paremmin kiinni. Rastilta 11 eteenpäin matka alkoi taittumaan niin hyvin että juoksusta oikein nautti! Avokallioilla oli mahtava juosta ja suunnistuskin toimi. Letkoista bongasin ainakin OC Puiston ja Tuurihaukkojen viestinviejät, joille pääsi näyttämään kantapäitä. Viimeisillä rastiväleillä sai hyvin tehoja irti ja maalissa olin tyytyväinen päivän etappiin. Alun virheetkään eivät lopulta maksaneet aivan niin paljoa kuin pelkäsin, joten ehdottomasti positiivinen kokemus.

Reitti: http://junt.it/1HK8uSZ

7. osuus – Timppa

 

Tänä vuonna omalle kohdalleni lankesi ankkuriosuus. Koko kevät tuli harjoiteltua NUTS karhunkierrokselle joten juoksukunnosta ei suoritus ainakaan tällä kertaa jäänyt kiinni. Ennen lähtöä sain Tipiltä ohjeet matkaan, että maastossa pitää olla tarkkana ja keskittyä pelkästään omaan suoritukseen koska hajontoja oli kuulemma runsaasti ja maasto houkutteli juoksemaan liian kovaan jolloin helposti putoaa kartalta ja juoksee ohi rastista. Nämä ohjeet mielessä lähdin teltasta sateiseen aamuun kohti Jukolan porttia ja yhteislähtöä.

 

Aikaisemmista vuosista viisastuneena päätin ottaa ensimmäisen rastin varman päälle ja otin varmuuden vuoksi pikku koukun polkuja pitkin suoraan rastin viereen. Kakkonen ja kolmonen löytyi myös ilman ongelmia josta sainkin aimo annoksen itseluottamusta omaan suoritukseen. Neloselle olikin sitten matkaa parin kilometrin verran ja huomasin, että muu letka lähtee aivan eri reittiä kuin itse olin suunnitellut. Pidin kuitenkin pääni ja päätin aloittaa taipaleen suorinta tietä edessä olevien kukkuloiden yli. Reitti osoittautui mielestäni hyväksi koska maasto oli hyvä kulkuista ja vaikka alkuun ajauduinkin hieman sivuun reitiltä niin päädyin lopulta suoraan polulle joka kulki korkeuskäyrien alalaitaa lähes suoraan rastille. Pienen hakemisen jälkeen rasti löytyi ja matka sai jatkua. Rastilla seitsemän tein ensimmäisen isomman virheen ja juoksin rastista ohi vaikka kyseessä ei ollut edes hajonta. Tajusin onneksi nopeasti virheeni ja käännyin takaisin suoraan rastille. Edessä oli toinen n. 2,5km:n siirtymä rastille 8. Alkuun meinasin lähteä rastille kielletyn alueen oikealta puolelta mutta ajauiduin kuitenkin muun letkan perään vasemmalta puolelta kulkevalle reitille. Rastiväli meni nopeasti ja itse rastikin löytyi ongelmitta jonka jälkeen suoritus jatkui taisen varmasti aina rastille 21 asti. Vaikka rasti oli mielestäni helpossa paikassa onnistuin sotkeutumaan ristiin rastiin kulkeviin polkuihin josta tuloksena muutaman minuutin pummi. Tästä eteenpäin homma alkoikin olla jo vahvasti voiton puolella vaikka väsy alkoi jo painaa. Rastille 24 kävin hakemassa vielä vauhtia vasemmalla sijaitsevalta hajarastilta mutta muilta osin loppurata meni varsin vahvasti. Viimeiseltä rastilta olikin aika laittaa kaikki peliin ja puristaa viimeiset mehut irti reisistä maalisuoralle. Maaliin tulin aikaan 2:13:44 joka riitti oman osuuden sijaan 984. Matkaa oli taittunut GPS:n mukaan 16,4km.

 

Karttaa voi ihmetellä tästä.

 

Tasaisella suorituksella sijalle 615

Louna-Jukola.2015.tulokset.Juntit.OK

 

Juntit saivat puserrettua itsestään joukkueena tasaisen suorituksen, jossa kaikki osuussijoitukset olivat tuhannen paremmalla puolella. Tavoitteesta päästä 500:n joukkoon jäätiin hieman ja ankkurikin joutui ponnisteluista huolimatta taas yhteislähtöön. Kuitenkin kokonaisuutena joukkue oli suoritukseensa tyytyväinen. Tärkeintä oli toki se, että suoritus oli kaikkien osalta hyväksytty ja ensi vuonna päästään taas hyvistä asemista tavoittelemaan 500:n kovimman joukkoon pääsyä Lappee-Jukolassa.

Kim Väisänen puki kilpailun jälkeen oivaltavasti hyväksytyn suorituksen merkityksen sanoiksi Twitterissä:


Juntit OK 1 Jukolan tulospalvelussa.

Vertailua kilpailijoihin

Osa kilpakumppaneista onnistui tänä vuonna mainiosti ja nosti sijoitustaan jopa useamman sata pykälää. Junteilla sijoitus laski lopputuloksissa 41 pykälää edellisvuodesta. Vaikeuksia yön tunteina kokenut pääkilpailijamme Tuuripellet kuitenkin voitettiin jälleen 154 sijan turvin.

Hienoja tulosparannuksia löytyy mm. Sappion Veikoilta, OC Puistolta ja NOT-OK PKS SK:lta. Onnittelut kaikille joukkueille!

 

Joukkue Sijoitus 2015 Sijoitus 2014 Parannus Kokonaisaika
Hiiltomiehet 1 293 299 6 11:43:01
Sappion Veikot 1 436 668 232 12:29:03
AS Skinnarila 1 544 498 -46 13:00:53
Settiäijät 1 571 480 -91 13:06:36
OC Puisto 1 576 649 73 13:07:21
Juntit OK 1 615 574 -41 13:16:48
Endurance 1 749 538 -211 13:49:52
Tuuripellet 1 769 653 -116 13:55:04
NOT-OK PKS SK 1 1154 1300 146 15:42:44
AS Skinnarila 2 1258 1281 23 16:33:32
NOT-OK PKS SK 2 1286 1754 468 16:44:57
Team SOSE 1 1428 1294 -134 18:56:45
Ajokoirat 1 1472 1283 -189 20:40:19
Ajokoirat 2 1490 1630 140 21:15:57