Lappee-Jukola 2016

Jukolan viesti; tuo ammattisuunnistajan kuin myös harrastelijajoukkueiden joulu ja juhannus suunnistettiin tänä vuonna Lappeenrannan maisemissa. Jo muutaman vuoden ajan, tarkalleen ottaen Kuopio-Jukolasta lähtien Juntit ovat hätyytelleet viidettäsadatta sijaa ja myös tälle vuodelle oli selkeä tavoite. Loppusijoituksen lisäksi olimme leikitelleet suhteellisen vakavasti ajatuksella, että saisimme vietyä Jukolan viestinomaisesti läpi, eli myös ankkuri lähetetään puomilta matkaan. Olimme etukäteen laskeskelleet, että jos jälkimmäinen toteutuu, niin varmasti toteutunee myös ensin mainittu.

Lappee-Jukolaa pidettiin myös omalla tavalla Junttien kotikilpailuna, koska tällä kertaa nastaria aseteltiin turpeeseen seuran synnynsijoilla. Koko Juntit OK on omalla tavalla saanut alkunsa seuran perustajajäsenten opiskelukaupungin kulmilla, joskin nykyään Etelä-Karjalassa vaikuttaa lähinnä seuran huolto-osasto. Teekkarilakit, makkaraperunat ja kotiviini on sittemmin vaihtunut hikipantaan, ananaspastaan sekä urheilujuomaan, mutta ”kotikentälle” on aina mukava palata! Näistä, vähintäänkin nostalgisista lähtökohdista lähdettiin työstämään vuoden 2016 Jukolan viestiä.

Elkki ja Lauri FanZonella
Elkki ja Lauri FanZonella

Joukkue kokoontui pitkin viikonloppua seuralle varattuun puolijoukkuetelttaan. Ensimmäisenä tiensä paikalle löysivät Oulun edustus, eli Elkki ja Lauri, jotka pitelivät sadetta aina perjantai-illasta saakka. Lauantaina ensimmäisenä tiensä löysi perille Eetu sekä myöhemmässä vaiheessa seuraan liittyivät myös Timppa sekä Juse. Yksi seuran kantavia jäseniä ja aamuyön osuuksien tuttu raataja Tipi oli valitettavasti estynyt, joten vahvistuksien saatavuutta jouduttiin jännittämään lähes viime hetkille saakka. Paikkaajaksi saatiin kuin saatiinkin tekijämies, kun Hollmenin Kalle päätti tarttua tarjottuun mahdollisuuteen kiinni. Eetun etukäteen laatiman draftauksen perusteella Kalle myös pistettiin ehkä siihen tiukimpaan paikkaan, eli viestin ensimmäiselle osuudelle. Reilun kymmenen Jukolan kokemuksella tämän tosin uskottiin olevan ruutiinihomma! Muutoinkin juoksujärjestystä oli mietitty sen mukaan, että viimeinenkin mies saadaan metsään puomilta, joten terävä pää edellä viestiä oli tarkoitus lähteä toteuttamaan.

Lauantaipäivä oli kelien puolesta vähintäänkin kurja. Venlojen starttia kävimme päivällä seuraamassa, mutta muutoin aikaa pyrittiin kuluttamaan hermostuneisuuden virittämissä tunnelmissa puolijoukkueteltan tarjoamassa sateen ja tuulen suojassa. Pelkästään jo kosteuden takia ulkona liikkuminen pyrittiin minimoimaan ja ruokailua lukuunottamatta tunnelmista, tankkauseväistä ja Jukolan nettilähetyksestä nautiskeltiin lähinnä makuupussien lämpimässä syleilyssä.

Viimein kello alkoi olla pykälässään ja Kalle kävi teltalla ilmoittamassa lähtevänsä starttipaikalle: Let the games begin!

1. Osuus (Kalle)

Kalle oli kärsinyt kisojen alla hieman flunssasta ja osallistuminen viestiin oli aina lauantaiaamuun saakka vähintäänkin epävarmaa. Varasuunnitelman puuttuessa kyseessä oli eräänlainen pakkorako ja päälimmäisenä ajatuksena oli juosta osuus läpi ilman sen suurempia paineita menestymisestä. Vanhoilla pohjilla ja rautaisella rutiinilla vedetty avaus sujui hienosti muutamaa pakollista koukkua lukuunottamatta. Tulos oli juuri sitä mitä tilattiin ja pimeälle kakkososuudelle päästiin todella hyvistä asetelmista.

Osuusaika: 1:29:21

Sijoitus viestissä: 582

2. Osuus (Lauri)

Lauri suunnisti toista kertaa Junttien joukkueessa ja on jo aikaansaaduilla näytöillä vakiinnuttanut paikkansa kakkososuuden itseoikeutettuna valtiaana. Hankasalmen suunnistuslukion kasvatti osasi jo nastareita sitoessaan arvioida kahden minuutin tarkkuudella osuutensa loppuajan, joten Eetun ajoittuminen puomille oli tehty vähintäänkin helpoksi.

Lauri, eli tuttavallisemmin Talvikankaan Christiano Ronaldo ei tälläkään kertaa tuottanut pettymystä, vaan loistavalla suorituksellaan nosti joukkueen viiden sadan paremmalle puolelle. Virheetön ei Laurinkaan jouksu ollut, vaan kramppaavien reisien aiheuttaman ähinän seasta sai sanotuksi virhettä tulleen noin parin minuutin verran. Siitäkin huolimatta kerrassaan mainio juoksu!

Osuusaika: 1:43:59

Sijoitus viestissä: BOOM! 422

3. Osuus (Eetu)

Laurin huikean osuuden jälkeen Eetu pääsi hyvistä asemista pitkälle yölle. Alkuun oli vielä aika pimeää, mutta onnistuneet ensimmäiset rastivälit rentouttivat kulkijan mielen, eikä yösuunnistus tuntunut vaikealta. Kenkiäkään ei tällä kertaa tarvinnut varoa, yökaste kun oli melko runsasta.

Homma pysyi oikeastaan koko ajan hallinnassa, mutta vuorokaudenajasta johtuen olo ei ollut kovin terävä. Taktiikkana olikin vältellä virheitä ja ottaa vauhtia vain helpoissa paikoissa. Isot virheet jäivät tekemättä, joten tyytyväinen täytyy olla! Pienempiä kämmejä 13-14 -välille tehty huono reitinvalinta ja loppulenkillä hyytyneestä päästä johtuneet pienet hakemiset. Ilahduttavaa oli huomata kehitystä tapahtuneen takavuosiin verrattuna, kun väärille hajonnoille johtavilta urilta osasi korjata kurssin ajoissa kohti omaa rastia.

Viimeisillä rasteilla fiilis oli loistava, kun alla oli ehjä osuus ja mutaisella pellolla sai antaa jaloista kaiken mitä jäljellä oli. Kartta puomin yli Timpalle ja irtosipa Epeltä tyytyväinen pieni tuuletus leiman tarkastuksessa ja siitä teltan kautta saunaan. Tässä vaiheessa uskallettiin jo todeta, että tää on meidän päivä!

Osuusaika: 1:51:59

Sijoitus vaihdossa: 388.

Kartta & reitti: http://junt.in/28JVnWa

4. Osuus (Timppa)

Timppa lähti hieman epävarmoin fiiliksin liikenteeseen koska kevään suunnistustreenit olivat jääneet varsin vähiin. Muun joukkueen huikea alku viestissä nosti myös hieman paineita koska nyt oli kerrankin mahdollisuudet nousta 500 joukkoon.

Tuulessa hulmuava teltta ja vesisade ei hirveästi houkutellut lähtemään harhailemaan aamun harmaaseen metsikköön. Eetu porhalsi omalta osuudeltaan puomille neljän jälkeen joten oli aika käydä töihin. Päättäväisen reippaasti liikenteeseen – nyt katsotaan minne juoksukunto piisaa.

Vauhti kostautui heti alkuun ja ensimmäinen rastiväli hieman pitkäksi ja oikealta ohi. Virheen huomasi kuitenkin varsin nopeasti ja tuloksena vain muutaman minuutin pummi. Siitä eteenpäin kympille asti varmaa suorittamista ilman sen suurempia virheitä. Pari kertaa sai polskia matkalla napaa myöten ojassa mutta se ei menoa haitannut. Kymppirastilla harhailua kahdelle eri hajonnalla jonka tuloksena n. 10min pummi. Kymppirastin kardinaalimunauksen jälkeen ei radan loppupää tarjoillutkaan mitään sen suurempia haasteita. Kisakeskuksen lähettyvillä oleville rasteille sai vielä puristella viimeiset rippeet kunnosta irti ja sen jälkeen vapauttaa Juse puomilta matkaan.

Osuusaika: 1:31:14

Sijoitus vaihdossa: 432

5. Osuus (Juse)

Juse lähti tämän vuoden Jukolaan hieman kevyemmillä suunnistustreeneillä sillä iltarastikertoja oli vain viidet takana ja mukaan mahtui myös keskeytys. Tästäkin huolimatta joukkueen pomminvarma yleiskone lähti aamuviiden jälkeen takomaan vakuuttavaa sarjaa heti ensimmäisistä rasteista alkaen – fiilis ja luotto korkealla, mutta hieman normaalia enemmän perhosia vatsassa!

Ensimmäinen rasti oli n. kilometrin päässä ja tällä kertaa Juse oli päättänyt prinsiippinä hyödyntää uria mahdollisimman paljon. Ensimmäiset rastit löytyivät hyvin ja itseluottamus tekemiseen parani kokoa ajan, 4.-6. rastit tuli otettua tarkasti, koska rastipisteet vaikuttivat melko haasteellisilta ja kartalla oli paljon vihreää.

Puolen välin jälkeen rastivälit olivat kohtuu lyhyitä ja maasto alkoi tuntua mieluisalta. Rastivälillä 13-14 tuli ensimmäinen parin minuutin mutka kun erehtyi turhan varmasti seuraamaan uria, jotka olivat edellisten osuuksien juoksijoiden. Onneksi lähellä oli tieura, josta pystyi koukkaamaan takaisin omaan suuntaan, vaikkakin rastinoton kanssa oli vielä haasteita. Loppu alkoikin pikkuhiljaa häämöttämään ja rastille 16 (3:ksi viimeinen) tultiin tietä pitkin. Rasti näytti kartalla helpohkolta ja matkalla Juse oli jo katsonut lähtösuunnan seuraavalle. Mutta, liian huolimaton kartanluku ja rastinotto (unohtamatta myös niitä muita puolenkymmentä suunnistajaa samaa rastia hakemassa) ja loppuviimein n. 5 minuutin pummi. Tämä hieman sapetti, koska tähän mennessä suoritus oli mennyt omaan tasoon nähden hyvin.

Päällimmäiset tunnelmat viidennen osuuden nautinnosta saatiin myös kansainvälisen tv-kuvan välityksellä, kun Tohmajärven sankari pääsi viilettämään viimeisiä rastivälejä voittajajoukkueen ankkurin kanssa; rinta rinnan! Nk. ”Valentin Konosen katse” ei tällä kertaa tepsinyt, vaan Hubman ehti niukasti ensin maalileimalle. Vertailuna maailman kärjen vauhdista; kärki lähti ja saapui maaliin samoja aikoja kuin Juse, vaikka Jusella olikin melkein puolet lyhyempi osuus 🙂

Osuusaika: 1:27:36

Sijoitus vaihdossa: 451

6. Osuus (Elkki)

Aamuyöllä Elkki potkittiin ylös jo hyvissä ajoin vielä Timpan ollessa omalla osuudellaan. Puoliunissaan yritimme porukalla laskea, että millaiset mahdollisuudet meillä on vielä onnistua saamaan Jyrki puomilta matkaan? Elkki tuli itsevarmana siihen tulokseen, että jos kartta on kädessä ennen aamu seitsemää, niin kaikki mahdollisuudet on vielä olemassa. Väliaikojen perusteella vaihto tapahtuisi aika tarkkaan noihin aikoihin, joten siinä kupletin juoni; tunti ja kolme varttia.

Vaihtoalueella Elkki vilkuili kelloa hermostuneesti ja voittajien juostua kainalon alta maaliin tiuku oli muutaman minuutin yli seitsemän. Tässä vaiheessa oli parempi antaa tavoitteen olla ja keskittyä rennoin mielin tekemään oma paras suoritus ja katsoa mihin se riittää.. ..kuinkas muutenkaan. Viimein Juse tulikin vaihtoon ja kartta lyötiin kouraan noin viisi yli.

Pienen hapuilun jälkeen suunnistus saatiin hyvin kohdilleen ja ensimmäiset rastit eivät tuottaneet suuria vaikeuksia. Alkumatkasta tarjottiin muutamia reitinvalintavälejä ja sopivan rennon rytmin säilyttämiseksi lähes poikkeuksetta tuli valittua aina tietä sisältävä vaihtoehto. Rastit antautuivat ilman suurempia ongelmia aina 13 rastille saakka, jonka jälkeisellä välillä sattui pienehkö kupru. Pari napsua vinoon lähtenyt jotos tarjosi mutkan väärän rastin kautta, mutta pisteen sijoittaminen kartalle ei tuottanut ongelmaa.

Loputkin leimapaikat sattuivat reitille kuin itsestään ja myös tossun kulku parani juoksun edetessä mukavasti. Pikku koukkua sinne tänne, mutta kokonaisuutena taitotasoon verrattuna hyvin mennyt osuus. Mikä parasta, niin tämän juoksun myötä hautautui unholaan myös vuoden takainen pettymys Paimiossa. Viimeisillä rastiväleillä pikainen vilkaisu kelloon myös antoi ymmärtää, että vaihtoalueelle oli ehjällä lopulla hyvät mahdollisuudet keretä ennen puomin sulkeutumista. Kyllä Elkillä meinasi nousta kyynel silmäkulmaan ja tunteet pintaan kun loppuviitoituksella kuullun kuulutuksen mukaan puomin sulkeutumiseen oli kuusi minuuttia aikaa. Tavoite kilpailun läpiviennistä viestinomaisesti oli täyttä totta!

Osuusaika: 1:35:27

Sijoitus viestissä: 379

Kartta & reitti: http://junt.in/29u5dhU

7. Osuus (Jyrki)

Viesti oli sujunut junteilta sen verran hyvin että ankkurin piti saapua puomille jo puoli yhdeksän aikaan. Elkin todennäköinen saapumisaika olisi 8.40 vaihdossa ja Elkkihän toimi kuin Sveitsiläinen kello. Junttien 6-osuuden viejä kurvasi pitkällä askeleella leimaukseen muutamia sekunteja etuajassa – vielä jäi siis 5min pelivaraa.

Itse suunnistus lähti Jyrkiltä käyntiin hapuillen, alun tiheikössä tarkka sijainti pääsi hukkumaan eikä kallioista oman sijainnin paikantaminen mennyt ihan nappiin. Ykköselle tuli noin 3min ylimääräistä ja tähän perään vielä kakkoselle hyvin epävarma rastinotto. 4-5 välin reitinvalinnaksi muodostui alkuosasta tiekierto josta seurasi jukolalle epätyypillisesti, että 5 rastille Jyrki saapui ilman minkäänlaista jotosta.

Isoimmat haasteet olivat kuitenkin vielä edessäpäin. Rastille 8 lähdettäessä oli tullut sen verran itsevarmuutta, ettei kompassia paljon katseltu. Tämä kostautui sitten pahemman kerran. Seurasi härväystä ja paluu takaspäin, 9.5min ylimääräistä! Menikö tähän #500joukkoon tavoite? Isosta pummista johtuen 9-10 välille reitinvalinnaksi muodostui taas tiekierto. Yhteislähdön kärki otti kiinni tiellä ja meni omia menojaan, ei ollut tarvetta hypätä siihen peesiin.

Jyrki varsin pehmeällä loppuviitoituksella
Jyrki varsin pehmeällä loppuviitoituksella

Loppu meni sitten ilman ongelmia kun ei tarvinnut koko ajan yksin suunnistaa. Paljon ne muut antavat tukea tekemiseen vaikkei varsinaisesti koodeja huudella. Maaliin tullessa ankkurin mieli oli aika maassa, mutta tuloslistan näkeminen piristi kummasti. Kaikesta sähläämisestä huolimatta joukkue 350 joukkoon!

Kartta ja reitti: http://junt.in/29nbNU9

Osuusaika: 2.22.52

Sijoitus maalissa: 349

Yhteenveto

Joukkueen suoritus ylitti kaikki ennakko-odotukset. Tavoitteena ollut loppusijoitus 500 parhaan joukkoon täyttyi kevyesti ja menestyskierre syveni suorastaan ”nextille levelille”.

Joensuu-Jukolassa joukkue starttaa suunnilleen numerolla 349 ja entistä lähempänä kärkeä. Surmankallio – täältä tullaan!

Tulokset ja väliajat

Reittihärveli (Jukola)

Artikkelin otsikkokuva: Yle