Tunnusta väriä – lyhyt opas seura-asun hankintaan

Mistä tunnistaa seurajoukkueen jäsenen kilpailussa tai harjoittelemassa? Tuskin pelkästään urheilullisesta asenteesta, voitonkiillosta silmissä tai mehukkaista jutuista. Hyvän suorituksen kilpailussa toki huomaa, mutta joukkuetta ei vieläkään voi tietää pelkästään menestyksen perusteella. Tarvitaan jokin ulospäin näkyvä tekijä, joka kertoo mistä tämä urheilija oikein ponnistaa. Numerolappu rinnassa voi paljastaa jotain, mutta parhaiten tunnistettavissa on juuri tähän tarkoitukseen suunniteltu asuste:

Seura-asu. Kukapa ei tunnista esimerkiksi Kalevan Rastin urheilijaa jo kaukaa.

Mistä sitten tunnistaa harrastelijan tai harrastelijaryhmän? Yleensä juuri seura-asun puutteesta. Joukkueena kilpailtavissa tapahtumissakin joukkueen päällä on kokoelma erilaisia kaupan hyllyltä napattuja asusteita, eikä juuri mistään voi päätellä mihin joukkueeseen kukin urheilija tai ryhmä kuuluu. Voi olla, että samassa joukkueessa on eri seurajoukkueiden värejä sekaisin.

Entäpä jos tämä harrastelijaporukka hankkisi oman, yhteinäisen seura-asun, jota voisi ylpeänä kantaa ja josta kilpailijat voisivat tunnistaa joukkueen jäsenet? Asun, joka kertoo: ”Hei, tämä on meidän joukkue!”

Noh, tällainen on tietenkin älyttömän kallista, monimutkaista ja aikaa vievää, eikä urheiluvaatevalmistajien intresseihin kuulu tällaisten pienryhmien palveleminen. Paitsi, että eihän se ole – ja erittäin hyvää palvelua voi saada pienemmälläkin porukalla. Itse asiassa pienenkin joukkueen asut omalla designilla eivät maksa sen enempää kuin ne geneerisen väriset tuotteet, jotka kaupan hyllyltä voi napata.

 

Pohjatietoa

 

Juntit OK harjoittelee tavoitteellisesti ja osallistuu vuosittain useisiin tapahtumiin niin yksilötasolla kuin joukkueena. Päätimme siksi hankkia yhtenäiset suunnistuspaidat ja juoksuliivit kilpailuissa käytettäväksi. Hankinta tukee toimintaa monella tasolla, sillä esimerkiksi suunnistuspaitoja voi käyttää lähes kaikissa joukkueen virallisissa kilpailu- ja tukevissa lajeissa: suunnistus, rogaining ja multisport, sekä maastojuoksu ja maastopyöräily.

Artikkeli perustuu Juntit OK:n kokemuksiin 7-henkisen joukkueen seura-asun tilauksesta. Kyseessä ei ole mainos, eivätkä tuotevalmistajat eivät ole sponsoroineet tai muuten rahallisesti kannustaneet artikkelin kirjoittamiseen. Tavoitteena on jakaa tietoa ja vähentää harhaluuloja asujen tilaamiseen liittyen.

 

Tilausprosessin kulku

 

Asun tilaaminen on kohtuullisen helppo prosessi. Tilaajalla on hyvä olla jonkinlainen käsitys tilattavan asun värimaailmasta ja mielellään käytössä oman joukkueen logo tai vähintäänkin joukkueen nimi.

Vaihe 1 – Brändin suunnittelu

 

”Brändin” suunnittelussa tarpeen on siis miettiä millaista värimaailmaa joukkue haluaa käyttää. Monella joukkueella on jo esimerkiksi blogi tai verkkosivut, jossa on tietty väriteema, jota voi käyttää suunnittelun tukena. Joillain joukkueilla on olemassa myös oma logo, mutta se ei ole mitenkään pakollinen. Joukkueen nimi on luonnollisesti kuitenkin hyvä olla olemassa, jotta asuun saadaan jonkinlainen tieto, mistä joukkueesta on kyse.

 

Esimerkkejä Juntit OK:n kilpailijaseurojen logoista
Esimerkkejä Juntit OK:n kilpailijaseurojen logoista

 

 Vaihe 2 – Tarjouspyyntö

 

Tarjouspyyntöön liittyen joukkueen pitää miettiä, mitä tuotteita tarvitaan ja kuinka paljon. Tuotteista saa tietoa muun muassa eri valmistajien nettisivuilta ja monesti joukkueen jäsenillä on jo käytössään tuotteita, joista vain halutaan tehdä oma versio joukkueen väreillä.

Valmistajat antavat mahdollisuuden tarjouspyynnön tekemiseen lähes kaikilla mahdollisilla tavoilla: puhelimitse, sähköpostitse, verkkosivulomakkeen tai jopa tuote-editorin kautta. Tuote-editorissa voi valmiiksi luonnostella halutun tuotteen ja asiakkaalle lähetetään tarjous tähän luonnokseen perustuen. Tuotteen luonnostelu tai graafinen osaaminen ei ole pakollista millään toimittajalla, vaan toimittajia voi lähestyä edellisessä kohdassa mainituin minimitiedoin.

Lähetimme tarjouspyynnön neljälle Suomessa toimivalle valmistajalle: Noname, Tackla, Trimtex & Westervesa. Vastauksen tarjouspyyntöön saimme Nonamelta, Trimtexiltä ja Westervesalta päivän sisällä pyynnön lähettämisestä. Tackla ei toimittanut tarjousta ollenkaan.

 

 Vaihe 3 – Tuotteen suunnittelu

 

Kaikilla lähestymillämme valmistajilla tuotteen suunnittelupalvelu on ilmaista. Voit luonnostella ja toimittaa omat designit valmistajalle tai käyttää hyväksi heidän suunnittelijaansa. Jollei joukkeen sisällä ole taitavaa graafista suunnittelijaa, on siis mahdollista käyttää hyväksi valmistajan ammattilaista, joka luonnostelee joukkuen designin toiveiden perusteella. Tuotteista saa ensin luonnoksen, johon voi tehdä parannuksia vähintään yhden kerran ennen lopullista designia.

 

Trimtexin suunnittelutyökalu luonnostelua varten
Trimtexin suunnittelutyökalu luonnostelua varten

 

Tuoteluonnosten parhaana puolena lienee se, ettei tuotteita tarvitse tilata ”sokkona”, vaan jo ennen tilausta voi nähdä miltä seuran asut suunnilleen tulevat näyttämään. Noname ja Trimtex loistivat tässä vaiheessa hyvällä palvelulla. Kumpikin sai esitettyä ensimmäiset vedokset tarvittavista tuotteista muutaman päivän sisällä seuravärien ja logojen toimittamisesta.

 

Malleja valmistajien design-luonnoksista
Malleja valmistajien design-luonnoksista

 

Itse teimme tässä vaiheessa myös toimittajan valinnan tarjousten hinnan ja luonnosten perusteella. Lyhythihaisten suunnistuspaitojen hinnat vaihtelivat 37 euron ja 44 euron välillä 14 kappaleen tilausmäärällä (2 kpl paitoja / Juntti). Juoksuliivit taas olivat kaikilla 55 euroa / kappale. Kappalehinnat tietenkin tippuvat tilausmäärän kasvaessa.

 

 Vaihe 4 – Asujen kokojen määrittäminen

 

Valmistajat toimittavat ennen tuotteen tilausta vielä sovitusasut, joita kokeilemalla voi määrittää kullekin urheilijalle sopivan tuotekoon. Tässäkään mielessä ei siis tarvitse ostaa sikaa säkissä, vaan kokoja pääsee testaamaan samoin kuin kaupasta ostettaessa. Toimitettavat tuotteet ovat tällöin varmasti sopivan kokoisia.

 

Asut odottamassa sovittajia
Asut odottamassa sovittajia

 

 Vaihe 5 – Tilaus, valmistus & toimitus

 

Viimeisenä vaiheena tilaajan kannalta on jäljellä enää itse tilaus. Tuotteiden mallit, design ja tarvittavat koot on määritetty, joten on helppo laittaa tilaus sisään. Tässä vaiheessa vielä varmistetaan, että kaikki on varmasti oikein, ja lopulta tuotteet lähtevät valmistusprosessin pyörteisiin.

Toimitusaika mainitaan yleensä tarjouksen yhteydessä ja voi vaihdella hieman eri valmistajien kesken. Omalla kohdallamme toimitusaika on noin 6-8 viikkoa tilauksesta.

 

Koko prosessiin kuluva aika ja kustannukset

 

Prosessiin kuluva aika riippuu siitä, montaako valmistajaa haluaa kilpailuttaa ja miten paljon tuotteen suunnitteluun kuluu aikaa. Optimitilanteessa asut ovat tilaajan hallussa alle parissa kuukaudessa prosessin käynnistämisestä, mutta on suositeltavaa varata prosessille aikaa vähintään reilut pari kuukautta. Toisin sanoen, mikäli asut pitäisi olla käytössä jossain tietyssä kilpailussa, tulee asia ottaa hoidettavaksi viimeistään 10 viikkoa aiemmin.

Kustannuksia tilauksesta joukkueelle koituu lähinnä toimitettavien asujen hinnan verran. Tilaamisen yhteydessä hintaan lisätään vielä valmistajasta riippuen mahdolliset toimituskulut, mikäli asut toimitetaan postitse.

Kuten aiemmin jo tuli mainittua, seura-asut joukkueen omalla designilla eivät kohtuullisilla tilausmäärillä maksa enempää kuin kaupasta hankittavat yksittäiskappaleet. Ero joukkueen ulkoasussa on kuitenkin huomattava.

 

… ja ei kun prosessi käyntiin!

 

Juntit OK:n voitte ensi kesästä lähtien bongata seuran väreissä mm. Jukolan Viestissä, Rogainingin MM-kilpailuissa ja NUTS Karhunkierroksella. Toivottavasti näissä tapahtumissa löytyy myös enenevässä määrin kilpakumppaneita omissa väreissään!