Voimarinteen Teräsmieskisat – puolimatka

Yksi tämän kesän tavotteista oli taas suorittaa triathlonin puolimatka. Kesän kynnyksellä tapahtuma vaihtui Joroisista Sastamalan Karkussa pidettäviin Voimarinteen Teräsmieskisoihin. Voimarinteelle olikin saatu aikaan oikein mukavat puitteet vaikkei osallistuja- ja yleisömäärä ollutkaan Joroisten luokkaa. Kaikki järjestelyt pelasivat todella hyvin ja paikat oli merkitty niin hyvin että jopa ensikertalainen pysyi hyvin kartalla. Viikonlopun aikana olisi ollut tarjolla myös sprinttiä ja perusmatkaa, mutta oma matkani oli siis puolimatka 1900m+90km+21.1km.

Itse valmistautuminen kisaan meni muilta osin todella hyvin paitsi juoksutreenit jäivät loppuajasta kovin vähiin. Jukolassa kipeytynyt nilkka ei tykännyt pariin viikkoon juoksusta, onneksi jalka kuitenkin parani juuri sopivasti kisakuntoon.

Kisaan päästiin starttaamaan käytännössä täydellisissä uintiolosuhteissa Riippilänjärvellä. Itse asetuin kohtuu takajoukkoihin ja hieman ulkolaidan puolelle. Ajatuksena oli päästä tekemään omaa uintia ilman liiallista kontaktia muihin. Uinti koostui kahdesta lenkistä joiden välissä käytiin tekemässä pikku mutka kuivalla maalla. Startin jälkeen koko matka ensimmäiselle poijulle oli melko levotonta menoa enkä saanutkaan tehdä omaa uintia, vasta takaisinpäin tullessa tilanne rauhottui ja uinnista tuli rennompaa. Puolimatkassa totesin olevani melko häntäpäässä mutta ei se mikään yllätys ollut. Toinen kierros meni sitten paremmin ja pystyin ohittamaan muutaman uimarinkin matkalla. Kokonaisuutena tuli säästeltyä uinnissa vähän turhankin paljon. Uintiajaksi tuli 42.04 jossa on mukana melkoinen kiipeäminen vaihtoalueelle, varsinainen uintiaika olisi ollut karvan alle 40min.

Kiipeämässä kohti vaihtoaluetta. (Kuva: A.von Bagh)

Ensimmäisessä vaihdossa ei ollut mitään suurempia ongelmia mutta silti olin joukon hitaimpia ja nopeimpiin tuli tappiota lähes kaksi minuuttia. T1 aika oli 3.12.

Pyöräilyn alkupätkällä tuli tehtyä aika paljon ohituksia ja mietin onko vauhti jopa liian kovaa kun ero muihin kisailijoihin oli niin iso. Menin kuitenkin oman tuntuman mukaan enkä höllännyt tahtia. Pyöräily koostui myös kahdesta lenkistä joissa käytiin kääntymässä lähellä Hämeenkyröä ja tultiin samaa reittiä takaisin. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ohitukset tuli tehtyä ennen ensimmäistä kääntöpaikkaa ja sen jälkeen saikin välillä ajella paljon niin ettei edes samaan suuntaan menijoitä näkynyt. Toiselle kierrokselle lisämaustetta tarjosi melko puuskaiseksi yltynyt tuuli ja kohtalaisen reipas sadekuuro. Jos kuuro olisi ollut laajempi niin sitten olisi tullut kylmä, mutta onneksi se oli varsin paikallinen.

Kilpailukeskuksen läheisuudessä pyöräreitti oli varsin tekninen. (Kuva: A.von Bagh)

Viime vuonna hyydyin jonkin verran pyöräilyosuuden loppupuolella, nyt jaksaminen oli hyvää loppuun asti vaikka jatkuvasti ei pystynyt pitämään matalaa ajoasentoa alaselän tuntemusten vuoksi. Pyöräilyyn kului aikaa 2.44.18 joka on itselle todella hyvä.

Vaihto juoksuun meni sitten puolestaan hyvin muiden tahtia eikä siinä tarvinnut antaa turhaa tasoitusta. T2 aika 0.53.

Jo heti juoksun ensimmäisen kilometrin jälkeen tiesin että tänään tulee hankala päivä. Kisan aikana tankkaus oli sujunut hyvin ja juoksuun lähtökin oli hyvävoimaista, mutta kunnon vauhti pyrki nostattamaan sykettä aivan liikaa joten oli pakko rauhoittaa menoa. Kuuma keli vaati ilmeisesti veronsa? Onneksi itsellä oli hyvät kannustus ja huoltojoukot jotka tarvittaessa kaatoivat vaikka vettä niskaan virkistykseksi. Myös märät sienet tarjosivat huoltopisteiltä tarvittavaa piristystä.

Maaliin asti tultiin juosten (Kuva: A.von Bagh)

Kolmannen eli viimeisen lenkin aikana pilvisyyskin lisääntyi ja tarjosi helpotusta kuumalta auringonpaahteelta jonka voimin sai pienen loppukirinkin aikaiseksi. Ihan en seuraavaa selkää ehtinyt saada kiinni mutta melkein. Juoksuajaksi 1.46.36 joka on aika vaatimaton itselle.

Kokonaissuoritus oli kuitenkin hyvä ja viime vuoteen parannusta tuli noin 9 minuuttia, nyt maalissa olin ajassa 5.17.05. Päällimmäisenä jäi mieleen hyvä pyöräily ja todella rankka juoksu. Vähän jäi siis vielä hampaankoloon eli ei tämäkään tainnut jäädä viimeiseksi puolimatkaksi. Seuraava startti pitäisi olla kuun lopussa Levin pitkämatka – saapa nähdä tuleeko siitä muuta kuin sanomista.