Kilpailukertomus Joensuu-Jukola 2017

Vuoden 2017 Jukola kisattiin Enon Harpattivaaran maisemissa. Tälläkin kertaa joukkue tihkui intoa päästä viettämään suunnistusjuhlaa vuoden tauon jälkeen. Edellisenä vuonna Lappeenrannassa Juntit OK iski tulostaululle muiden ihmeteltäväksi kovan tuloksen ja tästä palkintona päästiin Enossa nauttimaan starttipaikasta numero 349. Avaajalle oli tarjolla sähköinen startti! Harpatin maasto tiedettiin etukäteen haastavaksi, erityisesti Surmankallio ja pitkät rinteet herättivät etukäteen joukkueen sisällä kunnioitusta.

 

Eetu edustamassa Juntteja Jukola-studiossa

Kauden alku oli sujunut joukkueelta epäonnisesti: jäsenistä 4/7 kärsi jonkinlaisista jalkavaivoista mistä johtuen suunnistuskilometrit olivat jääneet varsin vähiin. Onneksi jokainen kuitenkin pääsi viivalle, kuuluisilla ”vanhoilla pohjilla” pitäisi homman kyllä hoitua riittävällä tasolla. Tulostavoitteeksi kuitenkin asetettiin melko maltillinen top500 -sijoitus, eli #suunnistusjytky siirrettiin seuraavaan vuoteen Hälvälän supikkoihin.

 

Myös some-rintamalla tapahtui herääminen kevätkohmeesta, kun Team SOSEn kautta saimme kutsun lähettää edustajan Jukola-studioon TV-haastattelua varten. Sosen, Ajokoirien ja OC Puiston kanssa olikin mainio juttutuokio yön pimeimpinä hetkinä. Erityisesti toimittajan kysymys joukkuueen nimestä – ”…se ei ole kovin mairitteleva?” – synnytti kaikessa hämmentävyydessään hauskan hetken studioon.

 

1. Osuus (Jyrki)

Valmistautuminen noudatti melko pitkälti aiempien vuosien kaavaa. Metsä suunnistusta ei ollut alla kuin kaksi kertaa ja toinen niistäkin todella helpossa ja tasaisessa kangasmaastossa. Matkaan olin silti lähdössä ihan hyvin mielin vaikka kyllähän se avausosuus on aina aika jännittävä paikka.

Matkaan lähdettiin kirkonkellojen soitolla ja porukka ampui kyllä kovempaa vauhtia liikkeelle kuin mitä olisin toivonut. Ekalla vajaalla parilla sadalla metrillä olin kyllä ohitettavana, mutta siitä se muiden vauhti alkoi tasottua ja itse lisäsin vauhtia ja pääsin suhteellisen hyvistä asetelmista metsään. Ekalle kilometrille kului aikaa niinkin paljon kuin 4:05.

Ensimmäisenä rastivälillä oli tarjolla reilusti yli 3km pätkä ja en todellakaan ollut jatkuvasti kartalla missä mennään kun ruuhkassa juostessa joutui keskittymään niin paljon jalkojen seurantaan jotta pysyi pystyssä, tiesin kuitenkin edessä olevan tien ylityksen eli sieltä pääsisi kartalle hyvin. Ensimmäisen rastin lähestyminen meni sitten ihan häneksi kun katsoin käyrät väärin päin ja kuvittelin rastin olevan mäen päässä – sopivan härväksen jälkeen se rasti kuitenkin löytyi.

Ennakkoon oli painotettu että vauhti pitää osata rauhoittaa oikeassa paikassa ja niinpä toisen pitkän välin lopuksi rasti löytyi ihan kävellen. 15 rastista tulikin sitten reissun vaikein, ensin piti käydä katsomassa hajonta vaikka olin 98% varma ettei se ole oma ja perään sitten kunnon ketunlenkkiä. Eikä sekään vielä riittänyt vaan vaihtoon oli niin kiire että 17 rastikaan ei haljennut ongelmitta, tuossa kuitenkin suurempien tuhojen minimoimiseksi hain tieltä itseni tarkasti kartalle. Loppu olikin sitten juoksua, eikä sekään kulkenut ihan parhaimpaan tahtiin vaikka ei huonostikaan. Osuudesta kaikkea muuta kuin puhtaat paperit, ei siellä ollut montaa hajontaa jotka menivät niin kuin pitää ja puimmeista kertyikin ylimääräistä 2:30 (1), 5:30 (15) ja 1:30 (17). Sanotaanko kuitenkin, että minimivaatimus tuli täytettyä ja avauksen jälkeen oltiin vielä pelissä mukana vaikka tavoitteesta tuli jäätyä 7min.

Osuusaika: 1:48:10

Sijoitus viestissä: 632

Kartta & reitti: http://junt.in/2t2uzfC

 

2. Osuus (Lauri)

Toinen osuus sujui kohtalaisesti. Pikkuvirhettä parilla rastilla. Oman kunnon mukainen suoritus.

Osuusaika: 2:02:43

Sijoitus viestissä: 527

 

3. Osuus (Elkki)

Lähtökohdat tämän vuoden Jukolaan eivät olleet hääppöiset. Koko kevään kestänyt sairastelukierre ja oikean jalan jomottava jalkapöytä olivat vieneet terävimmät halut harjoittelusta ja niinpä lenkkeilemättömyys hieman askarrutti vielä näilläkin vuosilla. Tällä kertaa valmistautumiset hoidettiin lähinnä syömällä ja juomalla, koska pohjille oli kertynyt vain yksi iltarastikerta. Kompassi pysyi kuitenkin jotenkin kuten käsissä, joten luotto oli vahva!

Oma osuus lähti käyntiin hieman odotettua myöhemmin ja porukkamme oli tässä vaiheessa kutakuinkin kymmenen minuuttia arvioitua aikataulua perässä. Noin kymmentä vaille kolme Leiska kuitenkin kurvasi varmoin ottein kartta kädessä puomille ja eikun menoksi. Ykkösvälin alku meni aivan haparoidessa jotenkin rastille päin, kunnes pururadan tienoilla reitinvalinta alkoi jotenkin hahmottua. Päätin ottaa reiluhkon polkukierron pohjoisen kautta aina juomapisteelle asti, josta ykköselle pääsi hyvällä varmuudella. Pitkä polkupätkä tarjosi mahdollisuuden rauhoittaa mieltä ja menoa ja näin alun sekoilun jälkeen homma saatiin mukavasti omiin hyppysiin.

Matkan aikana tuli tehtyä pari hölmöä virhettä, mitkä maksoivat muutaman minuutin. Ilmiselvissä tilanteissa seurasin liikaa muiden tekemistä ja pikku koukut omille rasteille tehtiin väärien hajontojen kautta. Kokonaisuudessaan homma kulki mukavasti aina viimeisen kolmanneksen rinnerasteille saakka, missä auttamatta allekirjoittaneelta loppuivat taidot kesken. Pienellä tuurilla ja poikkeuksellisen tarkalla rastinotolla siitäkin selvittiin ja helpolla lopulla oli mukava ottaa kaikki vähäinen irti, mikä tällä kertaa oli otettavissa. Harjoitteluun nähden tossu kulki mukavasti, mutta virheiden osalta tällä kertaa ei tullut jättipottia. Normisuoritus, hyvä jälkimaku!

Osuusaika: 1:41:01

Sijoitus vaihdossa: 461

 

4. Osuus (Timppa)

Koko pitkä kevät oli tullut treenattua NUTS Karhunkierroksen 80k sarjaan varsin aktiivisesti, joten juoksukunnon puolesta tämän vuoden Jukolaan lähdettiin paremmassa juoksukunnossa kuin koskaan. Pienenä miinuksena vaivasi tosin polveen ilmaantunut rasitusvamma, joka esti KK:n jälkeiset treenit lähestulkoon kokonaan joten iltarastit tältä keväältä oli jäänyt kokonaista kahteen kertaan. Juoksukuntoa siis löytyi mutta suunnistustreenin vähyys sekä polven kunto aiheutti pientä lisäjännitystä omalle kohdalleni tämän vuoden Jukolaan.

Homma lähti käyntiin puoli kuuden aikaan kun Jussi kiikutti kartan puomille ja oli aika lähteä suorittamaan omaa urakkaa. Päätin lähteä liikkeelle niin reippaalla vauhdilla kuin pystyin ja jos polvi alkaisi vaivaamaan kesken reissun niin himmaisin sitten vauhtia sen mukaisesti. Alku lähtikin käyntiin varsin vauhdikkaasti ja rastit löytyivät ilman sen suurempia ongelmia. Onnistuin jopa pudottamaan alkupätkällä joukkueen sijoituksia kunnes ensimmäisen pitkän siirtymän jälkeen rastilla 7 tuli ensimmäinen isompi virhe.  Olin harhautunut loppumatkasta suunnasta ja vedin pari sataa metriä rastista sivuun. Löysin onneksi itseni nopeasti takaisin kartalle ja rinteen suunnassa edeten rasti löytyikin kohtuu helposti.  Väliin tuli taas pari helpompaa rastiväliä, jonka jälkeen alkoi reitin loppupään vaikeampi osuus kivikkoisessa rinteessä jossa tuli haparoitua usemmallakin rastilla. Lopulta oli jäljellä enää pari viimeistä helppoa rastia pururadan varressa joten oli aika puristaa viimeiset mehut miehestä irti.

Lopputuloksena ihan kelpo suoritus ja polvikin kesti hyvin juoksua eikä haitannut menoa juuri ollenkaan. Pummeja riitti matkalla ihan kiitettävästi ja suorituksessa näkyi suunnistuskertojen vähyys epävarmuutena. Kasetti hajosi ensimmäiseen isompaan virheeseen jonka jälkeen oli vaikea koota itseään. Parannettavaa siis jäi ja ensi vuonna tuttuun maastoon paremmin valmistautuneena matkaan!

Osuusaika: 1:21:28

Sijoitus vaihdossa: 497

 

5. Osuus (Tipi)

Kohtuullisen vähällä harjoittelulla lähdettiin tänä vuonna Jukolaan ja se näkyy tuloksessa. Tavoitteena oli tehdä mahdollisimman varma suoritus ja välttää pummeja, silläpä vauhti ei tulisi olemaan kovin kummaista. Suunnitelman toteutus onnistui ainakin 85-prosenttisesti, joten siltä osin reissu oli onnistunut. Ylämäissä hapotti aika mukavasti ja vauhti oli erittäin hidasta. Tasaisella vauhti oli hidasta ja joissain alamäissä jopa mukavaa hölkkää, kun potentiaalienergia muutti muotoaan kineettiseksi ja mies valui perässä.

Varsinaista pummia tuli rasteille 5 ja 12, eli en vetäissyt näille kuin telkkä pönttöön vaan jonkinmoisen varmistuskaarroksen kautta. Muuten en laske pientä, matkalle syntyneiden polkujen mukaan liirailua varsinaiseksi virheeksi, vaikka reitti ei välttämättä jokaisessa kohdassa aivan optimaalinen ollutkaan. Matkaa kertyi GPS:n mukaan vain noin 350-450 metriä enemmän kuin reitti oli linnuntietä, joten ei siellä turhaa pyörimistä liikaa ollut. No joo, 18-19 -välillä oli kyllä aika hämmästyttävä siirtymä.

”Se on OK”, sanoi EMIT-virkailija maalissa. Amen.

Osuusaika: 1:41:47

Sijoitus vaihdossa: 557

Kartta & reitti: http://junt.in/2rKvAn7

 

6. Osuus (Juse)

Puomilta kartta kouraan varman suorituksen tehneeltä Tipiltä ja vihdoinkin oli kauan odotettu aika päästä Jukolan metsään! Ensimmäiset pari rastia löytyikin vaivattomasti, mutta heti kolmannelle sitten samaistumisvirhe polkujen suhteen ja siinä hieman edestakaista juoksentelua. Tämän jälkeen vuorossa ensimmäinen pitkä rastiväli johon lähdettiin vähän laput silmillä ja kovalla vauhdilla ja eikös siinäkin yksi polkuristeys vedetty pitkäksi.

Reitin keskiosa sujui sitten varmemmin ja peesiapua oli hyvin tarjolla. Radan toisella pitkällä pätkällä oli valittavana joko tiekierto tai suoraan paljolti vihreää sisältävän alueen läpi takaisin Hepolammen maastoon. Alkupuolen ”virheet” sanelivat kuitenkin suunnan tien kautta. Tiepätkän loppupuolella päivän kunto tuli myös selväksi ja meno alkoi hieman hiipua. Ilman virheitä ei myöskään viimeisen parin kilometrin rastit löytyneet haastavassa rinnealueessa.

Loppu hyvin, kaikki hyvin ja olipahan taas yksi ikimuistoinen Jukola takana. Nälkää ja parannettavaa jäi taas seuraavaan kertaan!

Osuusaika: 1:59:58

Sijoitus viestissä: 544

 

7. Osuus (Eetu)

Joukkueen tavoite lähettää ankkuri maastoon ennen vaihdon sulkeutumista ei aivan täyttynyt, joten unihiekat piti karistella yhteislähdön massakiihdytyksessä. Startista pääsin rynnimään onneksi aika hyville sijoituksille, joskin ensimmäiset 5km olivat maastossa takkuisia johtuen jatkuvasta tiheiköissä ohittelusta. Voimia kului mutta suunnistus pysyi rauhallisena, hieno tunne olla suorituksessa kuskin paikalla!

Juoksu kulki kohtuullisen hyvin aina radan viimeiselle kolmannekselle saakka. Jälkikäteen ajateltuna pitkä 2,5km tiekierto rastivälillä 17-18 oli virhe, mäkisellä hiekkatiellä pehmeni ensin jalat ja heti perään pää, seurauksena viiden minuutin virhe haastavalle rinnerastille nro 20. Osuuden loppu oli onneksi aika helppo, koska virheriski alkoi olemaan huomattava ja mehevä pummi olisi nähnyt päivänvalon hetkenä minä hyvänsä. Nähtävästi muillakin alkoi matka painamaan, koska ohitustilanteita riitti loppuun saakka ja helpoilla rastiväleillä näkyi melkoista arpomista kartan kanssa.

Radalle jäi kyllä kaikki voimat ja kokonaisuutena pystyin tekemään päivän maksimisuorituksen. Toki tuo viiden minuutin virhe ja sen aiheuttama noin 100 pykälää pudonnut osuusaika jäivät sopivasti kaivelemaan ensi vuotta ajatellen.

Osuusaika: 1.59.16

Sijoitus maalissa: 506

Kartta ja reitti: http://junt.in/2tszZgV

 

Yhteenveto

Tänä vuonna tulos oli joukkueen päivän kunnon mukainen ja olemme siihen kohtuullisen tyytyväisiä. Vaikka tuloslistat ovatkin toissijainen asia, on tietty tavoitteellisuus tärkeä motivaattori yksilötason kehittymiselle. Ensi vuodeksi toiveissa on ehjä kevätkausi ja pykälää puhtaammat suoritukset, jolloin paluu top350 -tuntumaan on täysin mahdollinen.

 

Seuran yhteistoiminnan kivijalkana Jukola oli jälleen yhtä hieno tapahtuma kuin ennenkin. Kellon lähestyessä illalla klo 23.00 starttihetkeä, on jokaisella vatsassa se sama kihelmöinti kuin kuusi vuotta sitten joukkueen ensimmäisessä Jukolassa. Voidaan myös todeta ettei juttujen taso tai sisältö ole vuosien saatossa muuttunut mihinkään – hyvä niin.

 

Lahti-Hollola Jukolassa haastaviin maastoihin matkaan lähdetään ensimmäisen kolmanneksen mukana, entistä nälkäisempänä!

Tulokset ja väliajat

Reittihärveli (Jukola)