Kuopion puolimaraton

Kuopion maraton juostiin tänä vuonna 5.9.2015 uudistetulla reitillä joka kiemurteli keskustan ympärillä ja kisakeskuksena toimi Rauhalahden sijaan Kuopio-halli. Erona myös edelliseen kertaan tänä vuonna sekä puolikkaan, että täyden maratonin juoksijat lähtivat liikkeelle samasta lähdöstä. Lähtö tapahtui klo: 11 Kuopio-hallin edestä ja maali sijaitisi hallin sisällä keskellä kilpailukeskusta. Vuonna 2013 tuli osallistuttua samaan kilpailuun puolimaratonille joten oli aika lähteä kokeilemaan onko kahden vuoden treenit saaneet tulosta aikaan. Edellinen aikani parin vuoden takaa oli 1:42 joten tällä kertaa strategiana oli lähteä liikkeelle 1:30 loppuajan tahdissa (4:20 min/km) ja katsoa kauanko pysyty saamaa vauhtia pitämään yllä. Heinäkuun lopulta asti olen valmistautunut syyskuun lopulla järjestettävä Vaarojen Maraton tähtäimessä joten Kuopio maraton osui juuri passelisti harjoituskauden puoleen väliin. Alkukesästä/keväästä on tullut jo osallistuttua neljään muuhun tapahtumaan kuten salpausrogaining 6h, karhunkierros 53K,  vuokatti trail challenge 43K joten pohjakunto ainakin pitäisi olla kunnossa.

 

Kuopio Maratonin reittikartta (lähde www.kuopiomaraton.fi)
Kuopio Maratonin reittikartta (lähde www.kuopiomaraton.com)

Kilpailupäivä

 

Kilpailijamateriaalit kävin hakemassa jo edellisena päivänä perjantaina ja kello pärähti soimaan kahdeksan aikaan kilpailupäivänä. Aamupalan jälkeen kiskoin juoksukamat päälle ja suuntasin jo ennen kymmentä kilpailupaikalle Kuopio-hallille.

 

Valmiina lähtöön!
Valmiina lähtöön!

 

Paikalla olikin jo melkoinen määrä juoksijoita koska kokonaisuudessaan ilmottautuneita oli 1579. Liikennejärjestelyt pelasivat ja sainkin auton parkkiin heti kuopio-hallin edessä sijaitsevalle parkkipaikalle. Keli oli puolipilvinen ja lämmintä n. 16 astetta joka oli varsin hyvä juoksuhommiin. Puolisen tuntia ehdin pyöriä kilpailukeskuksessa ennenkuin oli aika heittää reppu varustesäilytykseen ja alkaa valmistautumaan starttiin. Hölkkäilin Kuopio-hallin ympäristössä n. vartin verran lämmittelyksi jonka perään tein vielä kevyt venytykset. Tarjolla olisi ollut myös ohjattu yhteislämmittelyjumppa mutta siihen ei tullut tällä kertaa osallistuttua.

Kilpailukeskus
Kilpailukeskus

 

Alkulämmittelyjen jälkeen olikin aika siirtyä Kuopio-hallin edessä sijaitsevalle lähtöviivalle ja lähtölaukaus kajahti klo:11. Liikkeelle lähdettiin melkoisen reipasta tahtia 4:10 min/km vauhdilla mutta koska meno tuntui maistuvan ja reitti kulki alamäkeen niin päätin pitää vauhdin kovana. Noin kolmen kilometrin jälkeen vauhti alkoi hieman putoamaan koska reitti eteni kohti Kuopion yliopistoa ja edessä oli uuvuttava reilu kilometrin pituinen ylämäki. Tämän jälkeen vauhti alkoi tasaantumaan 4,2-4,3min/km tietämiin. Matka jatkui tasaisen varmana aina n. 9km:n kohdalle jossa otin pysähdyin nappaamaan yhden energiageelin. Mahassa alkoi myös jonkin verran vellomaan ja nesteet ei oikein tuntunut imeytyvän. Puolimatkassa oli aikaa kulunut 46min joten ihan 1:30 tahdissa en ollut pysynyt. Matka jatkui väinölänniemen sekä sataman ohi itkonniemeen josta alkoikin viimeinen loputtoman pitkältä tunut parin kilometrin pituinen ylämäki. Tuossa vaiheessa olin skipannut parit juomapisteet joten vellova olo mahassakin alkoi väistyä. Parasta nousussa oli, kuten alla olevasta reittiprofiilista näkee, että sen perään tuli pieni alamäki ja heti perään uusi tosin lyhyempi nousu.

 

Nousu- ja vauhtiprofiili.

 

Eihän nuo nousut esim. Karhunkierroksen verrattuna ole mitään mutta 4:30 vauhdin pitäminen ylämäkeen on melkoisen työn ja tuskan takana varsinkin kun siinä vaiheessa matkaa oli taittunut jo 17km. Viimeisen nousun jälkeen oli jäljellä enää loppukiri johon sain puristaa viimeiset mehut väsyneistä reisistä. Maaliin saavuin ajassa 1:35:07 ja rehellisesti voin todeta, että parempaan en olisi pystynyt.

 

Väsynyt juntti
Väsynyt juntti

 

Kaikkiaan täytyy todeta, että tapahtuma oli varsin onnistunut. Oma henkilökohtainen aikani parin vuoden takaa putosi 1:42 –> 1:35 sekä järjestelyt kisapaikalla toimi erinomaisen hyvin. Parkkipaikka löytyi helposti, tavarasäilytys toimi, kilpailijoille oli varattuna suihkut heti juoksun jälkeen sekä tunnelma oli muutenkin mitä mainioin. Lopuksi täytyy antaa kiitokset tapahtuman järjestäjille sekä kaikille kannustajille reitin varrella. Pitkin reittiä oli kerääntynyt mukavasti porukkaa kannustamaan kilpailijoita joten itsekseen ei tarvinnut juosta missään vaiheessa. Tästä onkin hyvä jatkaa harjoitteluja kohti kauden päätapahtumaa eli Vaarojen Maratonia!

 

Tarkempia statseja juoksusta voi käydä ihmettelemässä Movescountista