Road To NUTS Karhunkierros 2017, Timpan kilpailuennakko

Kevään kuulumisia

Kevät alkaa pikkuhiljaa taittumaan kesäksi ja Juntit OK suuntaa perinteisesti jo kolmatta kertaa peräkkäin kohti Kuusamoa NUTS Karhunkierrokselle. Tällä kertaa tosin harmillisesti rivit ovat harventuneet ja aikasemmin mitalisijoille yltäneet Eetu ja Jussi joutuvat jättämään loukkaantumisten vuoksi nämä kilpailut väliin. Juntit OK:ta kuitenkin lähtee edustamaan allekirjoittanut 80k-, Jyrki 53k- ja NUTS Karhunkierros ensikertalainen Tipi 31k-sarjaan.

 

Omalta kohdaltani tämä tulee olemaan pisin juoksukoitos koskaan, joten myös treenimääriä on pitänyt nostaa aikaisempiin vuosiin verrattuna huomattavasti. Onneksi kokemusta erimittaisista polkujuoksuista on kertynyt jo vuodesta 2011 alkaen, joten luottavaisin mielin voi lähteä taas reissuun. Takana on varsin ehjä treenikausi ja juoksukilometrejä on kertynyt n. 800km. Treeniohjelma on mukaillut pääosin Jack Daniels Running Formula -kirjan oppeja eli normaali treeniviikko on sisältänyt pk-lenkkien lisäksi kaksi laatuharjoitusta. Yksi laatuharjoituksista on tyypillisesti ollut vk-harjoitus ja toinen pitkä juoksu. Pitkät juoksut olen ajoittanut pääosin viikonlopuille ja pisimmät niistä on tullut juostua Helsingin polkujuoksijoiden matkassa ympäri Nuuksion kansallispuistoa. Luotto omaan kuntotasoon on siis melko vahva mutta eniten tällä hetkellä huolta aiheuttaa Kuusamon lumitilanne. Muutama päivä sitten kilpailun järjestäjiltä tuli tietoa, että paikoin lunta voisi olla jopa vyötäröön asti. Aikaisempina vuosina reitti on ollut täysin kuiva ja lumesta vapaa, joten tänä vuonna luontoäidillä voi olla uusia yllätyksiä tarjolla innokkaiden polkujuoksijoiden päiden menoksi.

 

Kilpailuun valmistautuminen ja varustelukierre

 

Pari viikkoa on tullut jo kevennettyä treenejä, jotta viivalla oltaisiin hyvin levänneinä sekä paikat ehjänä. Viimeisimpinä viikkoina olen erityisesti panostanut lihashuoltoon ja melkein joka ilta on tullut venyteltyä, sekä rullailtua kinttujen lihaksia auki pilatesrullalla. Näin viimeisenä viikkona kävin maanantaina vielä tekemässä n. 8km:n kevyen pk-lenkin, tiistaina pyöräilin n. 20km ja eilen tein 6km:n juoksulenkin joka sisälsi muutamia n. minuutin mittaisia vetoja. Tämä päivä meneekin sitten varusteita pakkaillessa ja huomenna hypätään lentokoneeseen, joka kuljettaa ensin Ouluun ja sieltä Jussin kyydillä kohti Kuusamoa.

 

Mitä varusteita mukaan reissuun?

Moni aloitteva polkujuoksija – tai miksei kokeneempikin – varmaan miettii päänsä puhki, että mitä sitä ottaisi mukaan tällaiseen juoksuun, joten voisin valottaa vähän omia valintojani. Tärkeimpänä varmaan monia askarruttaa kenkävalinnat. Oma valintani on tällä kertaa Inov X-talon 212 -maastolenkkari + päälle Race Ultra -gaitersit. Perusteluna valinnalle on, että reitti tulee varmasti olemaan pehmeässä kunnossa lumien jäljiltä jolloin karkea pohja on mielestäni paras valinta. Ko. kenkä on myös omaan jalkaan sopiva ja leveyssuunnassa on riittävästi tilaa koska jalka tulee leviämään näin pitkällä juoksulla. Aikaisempien vuosien kokemuksesta nastoista ei reitillä ole muuta iloa kuin pelkästään märillä pitkospuilla. Karkea pohja pitää nastoihin verrattuna lumella yhtä hyvin kuin nastakin, enkä usko, että reitiltä löytyy enää peilijäätä jossa nasta olisi tietenkin paras. Päivän lämpötilat ovat kuitenkin olleet jo jonkin aikaa plussan puolella eli mahdollinen jää on ehtinyt sulaa jo sohjoksi.

 

Oma varusteluetteloni näyttääkin siis tältä (kaikki ei näy kuvissa):

 • Salomon pitkähihainen juoksupaita
 • Pitkähihaisen paidan päälle lyhythihainen Noname Caliber tekninen T-paita Juntit OK -logoilla
 • Haglöfs L.I.M Jacket -kuoritakki (tämä kulkee repussa)
 • Päähän Buff huivi
 • Noname 3/4 pitkät trikoot
 • Compressport säärystimet
 • X-socks run fast sukat
 • Inov X-talon 212 maastolenkkarit
 • Inov Race Ultra gaiters
 • Saloman S-lab ADV Skin 5, juoksureppu/liivi
 • 2x500ml salomon soft flask -juomapullot (Nämä otan kyytiin Oulangasta drop bagista)
 • 1,5l Camelbak juomarakko
 • Ideaaliside + haavansidontatarvikkeet
 • Juomamuki
 • One Way hiihtohanskat
 • Nenäliinapaketti
 • Spibelt, tähän laitan osan geeleistä
Varusteita

Näiden lisäksi evääksi:

 • Hi5 geelejä 14 kpl (voi olla että jätän muutaman pois ja otan tilalle parit suklaapatukat)
 • PowerBar Energize patukoita 4 kpl
 • Suolatabletteja
 • Buranaa
 • High5 Zero Xtreme urheilujuomatabletteja (näistä teen urheilujuomaa soft flask pulloihin)
 • Suklaata

 

Evästä

Eli tällaisella setillä olisi tarkoitus lähteä liikenteeseen. Oulangan drop bagiin pudotan ison osan geeleistä, patukat sekä soft flask pullot. Alkumatkan Oulankaan asti meinasin mennä juomarakollisella vetta + 5 kpl geelejä. Joka kerta evästä on ollut liikaa matkassa, mutta parempi sekin kuin liian vähän 🙂 Tänä vuonna voi kuitenkin reissu venyä kelistä ja lumitilanteesta riippuen, joten hyvä olla evästä riittävästi matkassa.

 

Huomenna sitten suunnataan keula kohti Kuusamoa. Odotukset on taas korkealla, että tästä tulee taas hieno kokemus (ainakin jälkeen päin ajateltuna). Kaikkina vuosina järjestelyt ovat pelanneet ja tunnelma on ollut loistava. Tsemppiä kaikille loppuviimeistelyihin – Kuusamossa nähdään!