Juntit testaavat huipputeknistä valaisinta Joensuu-Jukolassa

Ei ole salaisuus, että Juntit kulkevat teknisten innovaatioiden ja varustelukierteen eturintamassa myös urheiluvarusteiden saralla. Joensuu-Jukolassa varustelukierre viedään kuitenkin aivan uudelle tasolle, sillä yö-osuuksilla Junteilla on käytössään uuden sukupolven Sport Matrix Daylight+ valaisinratkaisu, joka tarjoaa 200 asteen valokeilan ja lähes päivänvaloa vastaavan, häikäisettömän näkyvyyden kulkusuunnassa. Uuden valaisimen taustalla ovat autovalmistaja Audin ja optisia kaukokartoituslaitteita valmistava Velodynen muodostama tuotekehitystiimi.

SMD+ valaisin kantolaitteen kera

Sport Matrix Daylight+ kiinnitetään poikkeuksellisesti suunnistajan selkään videokuvaajien suosimalla Easyrig-telineellä ja itse valaisinyksikkö sijaitsee hieman suunnistajan pään yläpuolella. Ratkaisu poikkeaa täysin tavanomaisesta otsavalaisimesta, joka pystyy valaisemaan vain hyvin rajoittuneen valokeilan alueelle ja aiheuttaa katveita näkökenttään valaistessaan lähellä olevia kohteita (esim. puunrunkoja, pusikkoja, kiviä) liian kirkkaasti, jolloin suunnistaja ei näe taustalla olevia, vähemmän valaistuja kohtia. SMD+ yhdistää Audin kehittämän matriisi-laser -valaisintekniikan ja Velodynen LIDAR-pohjaisen maanmittausteknologian, mikä mahdollistaa maaston valaisemisen älykkäästi ja antaa lähes päivänvalo-olosuhteita vastaavan näkökentän.

Luonnollisesti emme voi julkaista testivaiheessa olevan valaisimen tarkkoja teknisiä yksityiskohtia, mutta tässä hieman osviittaa laitteen toimintaperiaatteesta:

  • Silmin havaittava valoteho vastaa noin 91000 lumenia, todellinen valoteho 8000 lumenia.
  • Toiminta-aika maastosta ja lämpötilasta riippuen 2-2,5 tuntia.
  • Valaisinyksikkö pyörii akselinsa ympäri 30 kertaa sekunnissa ja mittaa samalla reaaliaikaisesti maastoa LIDAR-tekniikalla.
  • Maastosta muodostetaan laitteen laskentayksikössä kolmiulotteinen malli, jonka perusteella lasketaan tarvittava valaisuteho kullekin alueelle.
  • Valaisinyksikössä sijaitseva matriisi-laservalo valaisee maaston älykkäästi edellä laskettujen tietojen avulla.
  • Matriisi-laservalo valaisee vain kapean kaistan kerrallaan, mutta valaisupään nopea pyöriminen antaa illuusion siitä, että koko maasto valaistaisiin kerralla.
  • Valaisin pystyy tunnistamaan myös maastossa liikkuvat henkilöt ja muut muodot, kuten rastiliput, jotka valaistaan halutulla tavalla.

SMD+:n huonoina puolina ovat laitteiston kokonaispaino, joka on akkujen kanssa noin 10 kiloa ja hinta, joka asettuu testiyksilöissä yli 75000 euroon kappaleelta. Täytyy kuitenkin huomioida, että kyseessä on vasta tuotekehittelykäytössä olevat uniikit yksittäiskappaleet – ei sarjavalmisteinen tuote.

Juntit pääsevät testaamaan laitetta ensimmäisten joukossa ja ensimmäisenä suunnistusjoukkueena. Tuotekehitystiimin päällikkö, TkT Pertti Kuravesi on itsekin kova harrastesuunnistaja ja sai yhteisen tuttavan kautta vihiä Junttien kilpailujaostosta. Sanomattakin on selvää, että Juntit ottavat mielellään osaa tuotekehittelyyn ja ovat mukana viemässä urheiluvalaisimia entistä modernimpaan suuntaan. Mikäli testaus kilpailu-olosuhteissa saadaan suoritettua onnistuneesti, laite tullaan viemään jatkokehittelyyn ja mahdollisesti lopulta sarjatuotantoon saakka.

Voi hyvin olla, että tekniikan kehittyessä samaan tahtiin, ei Jukolan yö-osuus eroa muutaman vuoden päästä enää juuri lainkaan aamun osuuksista näkyvyyden osalta, jollei valaisimien käyttöä keinotekoisesti rajoiteta. Teknik!

Esimerkki LIDAR-yksikön muodostamasta maastomallista (Kuva: Boston University)
SMD+ huikeat valaisuominaisuudet. Valaisualueen yläreunaan jää tekniikan rajoituksista johtuen pieni kirkkaampi kohta, joka on melko terävä mutta ei kuitenkaan häiritsevä.